САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863299Укупно посета:
 • 2654530Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ДВЕ  СРАМОТЕ

Из дневног листа ”Политика” преносимо реаговање поводом недавне, у најблажем смислу, несхватљиве одлуке општинских одборника у Ужицу. Они су се (у некомплетном саставу) оглушили на законски спроведену петицију о захтеву да на градски трг буде враћен споменик председнику југословенске државе и вођи народне антифашистичке револуције, маршалу Титу.

Споменик је у архитектонском и уметничком погледу употпуњавао целину новог центра у граду на Ђетињи и био насилнички порушен на почетку вишестраначја у нашој земљи.

Текст читаоца београдских новина објављујемо у облику како је штампан.

“ Крајем децембра 2013.године, на седници Скупштине општине Ужице, а поводом враћања Титовог споменика на трг (”Политика”,26.децембар), неки одборници у идеолошки нетрпељивом заносу изговорише много ружног и неистинитог о једном човеку и времену.

Нисам учесник НОБ, али сам био ђак гимназије педестих година 20.века, па могу бити сведок тога времена.

Просто је срамотно то што се чуло на седници СО Ужице, којој више од трећине одборника није присуствовало. Два детаља се посебно истичу:

Прва срамота јесте одлука да се Титов споменик не врати на трг. Већина тих што тако одлучише вероватно није била ни рођена у време изградње трга и подизања споменика. Има нас, срећом, још доста живиух који памте, па и знају како је Ужице изгледало пре Другог светског рата и у послератном периоду, пре почетка изградње и развоја.

На месту садашњег Рега партизана била је калдрмисана Житна пијаца, а около претежно старе приземне куће, покривене бибер црепом, као центар вароши. А около гола брда, данас већим делом под зградама и обезбеђена инфраструктуром. Улице такође претежно калдрмисане, или у бољем случају под каменом коцком. Ђетиња је плавила простор око обале и односила мостове, све док није била изграђена плажа (данас звана ужичко море) и акумулација Врутци. Нерегулисана канализација и потоци при свакој јачој киши плавили су варош, наносећи свакакав материјал…

Имало би се шта још набрајати, али за оне склоне истини и оволико је довољно. Нжалост, ови што одлучују да се споменик не враћа на трг, не припадају овом соју.

Друга срамота је што опд 67 одборника, 25 није дошло на седницу!? Шта ли их је то омело? Да ли је у питању само кукавичлук или је било још каквог страха и од чега? Да је тих 25 народних представника (?) било на гласању можда би одлука била другачија.

Зашто не рећи и познате чињенице: без Тита, Крцуна и осталих Ужицу наклоњених људи тог времена, Ужице не би било ни Титово ни градско, већ варошко-касабскога типа. Не би било ни Ваљаонице, ни онаквог Првог партизана, па ни више других успешних фирми које су запослиле сиромашне и доприносиле развоју града.

Ко то не види и не зна, а прича ружне ствари, попут оног Пејића на седници СО, има проблем са истином. Велики морални проблем имају и они који нису дошли на седницу скупштине. Не би се могло рећи и да се СУБНОР прославио. Свакако је могао бити и дужи списак Ужичана склоних коректности и честитости. Драгисав Филиповић, Београд”.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Преносимо

 • pedjaza каже:

  Odluka odbornika skupštine užičkog lokalnog parlamenta je bila ideološka, a nije zasnovana na istorijskim zaslugama Josipa Broza Tita. Oni su zastupali interese svojih političkih stranaka, a ne građana, a neki su svojim uvredljivim diskusijama popljuvali po svetloj istori NOR-a i vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačkog pokreta u tom ratu.
  Pozicije SUBNOR-a su takve, da može delovati samo podnošenjem predloga i inicijativa oragnima vlasti, jer se radi o udruženju, odnosno savezu udruženja, a ne o političkoj stranci.
  Inicijativu dela građana Užica o vraćanju spomenika Titu u centru grada, podržalo je samo 9 odbornika SPS-a. Ostali prisutni su bili protiv.
  U svakom slučaju, SUBNOR može zaslužiti samo pohvale zbog pokretanja ovakve inicijative. Sakupljeno je znatno više od minimalnog broja potpisa građana za pokretanje ovakve inicijative, mada broj potpisa nije relevantan. Sve da i 90% građana potpiše neki predlog, to odbornike ne obavezuje da donesu pozitivni odluku po tom predlogu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.