САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863288Укупно посета:
 • 2654510Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ШУМАДИЈА ЧУВА СЛОБОДУ И ЧАСТ НАРОДА

Отворено писмо које је Председнику Србије Томиславу Николићу упутио, поводом збивања у нашој држави, председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић, побудило је велико интересовање и реаговање.

Посебно у борачкој организацији која има преко 100.000 чланова – баштиника НОБ и НОР и антифашистичке борбе народа Србије.

Објављујемо текст који су Републичком одбору СУБНОР-а и председнику Миодрагу Зечевићу упутиле организације Шумадије и Крагујевца заједно са придруженим чланством.

„Изузетно нас је обрадовало и посебно охрабрио ваше отворено писмо које сте дана 9.01.2014. године упутили председнику Србије г.Томиславу Николићу.

Све напредне, прогресивне, слободољубиве и антифашистичке снаге црвеног Крагујевца, града самоуправе и црвеног барјака, града страдалника од руке немачких фашиста и њихових слугу, домаћих издајника са гнушањем, презиром и огорчењем гледају на рехабилитацију издајника српског народа и колаборациониста.

Такав је случај и са Дражом Михаиловићем.

ПАМТИМО СВА ЗЛА

Шумадија у целини, као и њен центар Крагујевац, изузетно добро памте све оно зло које је немачки окупатор, злочинци и њихове слуге учинили према антифашистима, родољубима и патриотама нашег народа.

Још у нашим душама стоји дубоко урезана бол према страдалим синовима и кћерима Даринки Радовић и њеним ћеркама које су зверски заклали четнички изроди, Софији и Радојици Ристић, Милици Вујадиновић која је на себи имала осамнаест убода камом, Сави Сремчевић из Сепаца, Исајилу Симић из Бораца, Ђорђу и Пави Зечевић из Липовца, Анђели Јанковић из Трнаве, Спасојевић Даринки из Бање и још мноштву знаних и незнаних патриота и родољуба.

Сви они су убијени од четничке руке и каме оних којима је командант био Дража Михаиловић кога назови квази историчари и научници покушавају да прикажу као великог патриоту.

ЖМУРЕ ПРЕД СУДОМ ИСТОРИЈЕ

Једноставно, они који то чине свесно жмуре пред истином, правдом и судом историје.

Сви они који су мењали идеологију и политичку припадност а у циљу  личних интереса изузетно су препознатљиви код нашег народа. Такав је случај и са г.Оливером Антићем, који је из једне партије прешао у другу а све због интереса и себи познатих разлога.

ОРВС Крагујевца, Удружење потомака ратника ослободилачких ратова, односно сви они којима на срцу и души леже слобода, част, патриотизам, родољубље и антифашизам, безрезервно подржавају писмо председника СУБНОР-а и као и до сада ће са још више жара, елана и воље бранити тековине антифашизма, родољубља и патиотизма, и осуђивати појаве сваког зла ма са које и чије стране долазиле.

Шумадија и Крагујевац су одвајкада препознавали и препознају добро и изражавају пуну спремност за очување слободе и части свога народа“.

     

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Одјеци

 • Lune каже:

  Logor na starom sajmistu, lokacija ,hala nekada remontnog preduzeca “Rade Koncar” je bila, i na stubu je crvenim slovima pisalo “LOGOR ZA PARTIZANSKU DECU”. Nakon svakog krecenja hale, VKV Cosic je brisao krec sa natpisa da se ne zaboravi. Jednom prilikom, kada sam bio kod njega, onako usput mi je to rekao, rukom obrisao krec na tom mestu sa stuba, tako sam to zapamtio.

 • Lune каже:

  “vojvoda na mestu zlocina”…?

  BEOGRAD, BRISEL –

  Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je danas centralnom državnom komemoracijom na Starom sajmištu, uz poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da takvi zločini nikada više ne smeju da se ponove. Zorana Mihjalović, ministarka energetika izjavila je da Staro sajmište treba pretvoriti u Memorijalni centar.
  “Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju, doprinos slamanju fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu i nećemo dopustiti reviziju istorije i relativizaciju ratnih zločina”, istakao je predsednik Nikolić, koji je predvodio centralnu državnu komemorativnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu na Novom Beogradu.

 • pedjaza каже:

  Reagovanje kragujevčana je sasvim logično i očekivano, budući da se radi o žiteljima grada sa najbrojnijim i najdubljim ranama u Srbiji, od strane fašista i njihovih slugu.
  Bojim se da delovanjem u vidu pisama, saopštenja, reagovanja i sličnih načina ne mogu da se postignu neki značajniji efekti u borbi za istinu i pravdu, odnosno protiv falsifikovanja istorije. Potrebno je, kao što sam već ranije pomenuo, pokušati sa konkretnim pravnim sredstvima, odnosno upućivanjem predloga zakona Skupštini Srbije, kojim bi se na pravni način regulisala ova materija i onemogućilo svako dalje nekontrolisano nipodaštavanje antifašističkih tekovina i promovisanje kvislinških ideologija. Uporedo sa tim, treba biti predloženo i poništavanje svih sramnih činova, koji su u dosadašnjem periodu učinjeni na štetu istine o NOR-u i antifašističkoj borbi.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.