САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 843601Укупно посета:
 • 2617698Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

Истина је позната и неумољива

Поводом наставка покушаја судске рехабилитације Драже Михаиловића, из Републичког одбора СУБНОР Србије послато је 17.маја 2012. отворено писмо председнику Вишег суда у Београду са доказима о истини која је позната и неумољива кад су у питању поступци и дела сарадника окупатора у Другом светском рату. Текст тог писма гласи:

„На суђењу у поступку рехабилитације Дражи  Михаиловићу команданту  Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника) сведочио је историчар Слободан Марковић. Осетили смо потребу да Вас информишемо о неким чињеницама.

Процес је био јаван и преношен за јавност (инсталирани звучници на трговима, у привредним и другим организацијама, уз присуство сваког дана по 1000 нових лица која су пратила суђење, око 36.000 лица, а цео ток суђења превођен на руски, француски и енглески језик. Суђење је пратило око 100 акредитованих новинара од којих преко 60  представљали су највеће иностране информативне куће. Оригинални стенограми постоје у војним и полицијским архивима.

Стенограми су били обимни и за потребе акредитованих новинара и високих југословенских руководилаца направљена је краћа верзија ослобођена мање важних делова. Дневни извештаји достављени кабинетима високих државних функионера су силом закона постали изворни архивски документи у широј употреби. Публикација под називом „Издајник и ратни злочинац Дража Михаиловић пред судом“ у поднаслову „стенографске белешке и документа са суђења Драгољубу Дражи Михаиловићу“, Београд, 1946.г. у обиму од 540 страна, преведена и на стране језике је скраћена верзија стенограма.

Цео стенограм није објављен до 2001. године када је у специјалној архиви ЦК КПЈ (СКЈ) пронађен стенограм на којем је вршено скраћивање и  у том обиму објављен 1946.г.

Проф. др Миодраг Зечевић  приредио је  тротомну збирку „Документи са суђења Равногорском покрету 10.јуни – 15.јули 1946.г.“ у обиму од 2815 страна, издавач СУБНОР Југославије 2001. године, Београд. Стенограм у овој тротомној збирци обухвата 2389 страна. Текст који је био  прецртан у интегралном стенограму штампан је курзивом да би се истакло оно што је било прецртано. Овај стенограм се налази у Архиву Југославије у фондовима архивске грађе ЦК КПЈ (СКЈ) који је припојен Архиву Југославије.

Ова тротомна збирка налази се у Народној библиотеци Србије, Библиотеци Академије наука, Правног и  Факултета политичких наука и другим библиотекама, Архиву Југославије и другим архивама, доступна је свима који хоће нешто више да сазнају о овом процесу.

У овој тротомној збирци поред стенограма налазе се подаци о судском већу, тужиоцима, браниоцима, оптуженима и акредитованим иностраним редакцијама, први пут објављени су псеудоними и шифре за командно особље, сараднике и војне четничке јединице, архивистички обрађен списак свих 702 документа читаних у току судског процеса од којих 430 у вези саслушања Михаиловића, интегрално објављен 151 значајнији документ који је коришћен у поступку, завршна реч оптужених, изрицање судских пресуда, својеручне молбе за помиловање, одлуке Президијума Скупштине ФНРЈ, поступак по судским пресудама, 343 објашњена везана за одређене догађаје и личности и списак од 1006 библиографских јединица – све што је закључно са 2000.годином написано о четницима и равногорском покрету у земљи и иностранству.

Указујемо да је ген. Драгољубу Дражи Михаиловућу и сарадницима суђено за: 1) сарадњу са фашистичким окупаторима и квислинзима; 2) за ратне злочине учињене за време Другог светског рата; 3) судио му је Врховни војни суд ФНРЈ изнад којег није постојала виша судска инстанца осим уставно-правно помиловање шефа државе.

Мислимо да је преслушавање аудио снимака и његово упоређивање са објављеном скраћеном верзијом стенограма а не изворном, подцењивање суда  и судија и покушај преваре, или је једноставно резултат незнање Слободана Марковића о ономе о чему говори, по чему је иначе постао познат у јавности.

Од 24 лица којима је суђено, 11 је осуђено на казну смрти стрељањем, а 13 на казну лишења слободе с принудним радом у трајању од 20 година (друго оптужени Мољевић Стеван) до 18 месеци (Кумануди Коста). Слична ситуација је и са маршалом Петеном француским квислингом коме је председник Републике заменио казну стрељањем са вечитом робијом због старости и заслуга из Првог светског рата.

Сва лица осуђена на казну смрти стрељањем својеручно су поднели молбе за помиловање, а за одсутне њихови браниоци. Молбе су упућене Президијуму Народне Скупштине ФНРЈ, који молбе за помиловање лица осуђених на смрт стрељањем, није уважио. Све молбе у оригиналу налазе се у Врховном војном суду у Београду, а у Архиву Југославије на Микрофилму бр.2 ВВС ЈНА“ – каже се у писму председнику Вишег суда, које је потписао подпредседник Андрија Мереник у име Републичког одбора СУБНОР Србије.

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Поводом судске рехабилитације сарадника окупатора у Другом светском рату

 • Lune каже:

  Oliver Antic..”drazolog”,

  И Радисављевић тражи досијее

  Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић потврдио је за “Блиц” да је од БИА тражио да му достави обавештења о 15 досијеа.

  „Од БИА су тражена обавештења како би се проверили наводи осуђеног Марковића, са налогом да се у случају проналажења спорних 15 тајних досијеа одузму од лица у чијем су поседу“, рекао је Радисављевић.

  Осим по златоустој хвали председника, Антић је запамћен и по делима и изјавама мање пријемчивим које су биле између и муљевитих и прљавих послова. За своја дела није сносио последице.

  Септембар 1998. Запослио Шешеља

  Декан Оливер Антић (у то време близак СРС) направио чистку неподобних професора на Правном факултету. Војислава Шешеља довео да буде професор политичког система.

  2009. година Афера “индекс”

  Оптужен у афери „индекс” да је наплатио 500 евра студенту да положи испит без испита. Заменик тужиоца је 2010. одустао од кривичног гоњења Антића.

  Октобар 2012. Жалио за Хитлером

  Три дана након што су остаци Павла Карађорђевића сахрањени на Опленцу, рекао да би за Краљевину Југославију било боље да је остала у Тројном пакту с Хитлером.

  Октобар 2013. Цвијан и Мишковић

  Најавио тужбу против свих медија који су спекулисали тиме да заједно са чланом Председништва СНС Владимиром Цвијаном намерава да руши Александра Вучића. До афере је дошло после навода да је Цвијан с Мирославом Мишковићем разговарао по налогу Антића.

  Због помиловања само код Марковића

  Оливер Антић, саветник председника Србије, од свих затвореника који су поднели молбу Комисији за помиловања, у затвору је посетио само Радомира Марковића. И то када је из кабинета председника Томислава Николића упућен званичан захтев за посету. Антић је отишао на састанак са осуђеником иако су и суд и министар правде Никола Селаковић дали негативно мишљење о Марковићевој молби.

  Зоран Стијовић, некадашњи припадник ДБ, који је урадио детаљан извештај о уништавању докумената и водио истрагу против Радомира Марковића и његових сарадника због крађе досијеа лидера ДОС-а, каже да је све јасно из његових извештаја.

  „Јасно је ко је уништавао документа и јасно је и ко је убио Славка Ћурувију. Откривање убиства Ћурувије је тест за власт да ли има снаге и храбрости да се са тим ухвати у коштац“, каже Стијовић.

  Он је склоњен из ДБ после побуне ЈСО-а када су тајну службу преузели Андрија Савић и Милорад Брацановић, осуђен због убиства Ивана Стамболића и атентата на Вука Драшковића у Будви.

  Наташа Боговић / В. З. Ц. / М. И. / Блиц

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.