Прослављен Дан победе над фашизмом

Слава и част ослободиоцима

 Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, делегација СУБНОР-а Србије, коју је предводио председник проф. др Миодраг Зечевић, положила је ловоров венац на Гробље ослободилаца Београда.

Делегација бораца из Русије у посети СУБНОР-у Србије
Председник СУБНОР Србије Миодраг Зечевић и сарадници у разговору са гостима из Москве

Републички одбор посетила је и делегација Савета ветерана из Москве, који се налазе у званичној посети нашој земљи на позив Амбасаде Руске Федерације. У делегацији су били учесници борби у Другом светском рату Јулиј Павлов и Јуриј Ељтеков и дугогодишњи дипломата Георгиј Фирсов и представник Амбасаде РФ Соколов. У делегацији СУБНОР-а  Србије налазили су се председник Републичког одбора Миодраг Зечевић, члан Председништва Душан Чукић и чланови Републичког одбора  Милорад Блечић и Милош Богићевић.

Делегација СУБНОР Србије, Зденко Дупланчић и Милорад Блечић, полажу венац у Кући цвећа

У  дужем разговору размењена су искуства о раду организације и даљој пријатељској сарадњи и на међународном пољу, о учувању традиције борбе против фашизма и спречавању накнадних и учесталих покушаја да се историјска истина прекраја и у разним срединама изједначи борба против окупатора са срамном улогом квислинга.

Поводом обележавања 32. годишњице смрти председника СФР Југославије, врховног команданта оружаних снага Југославије и првог председника борачке организације Југославије, маршала Јосипа Броза Тита, делегација СУБНОР Србије положила је венац у Кући цвећа.

 

 

 

 


Свечаност у Новом Саду

ФАШИЗАМ НЕЋЕ ПРОЋИ!

У Новом Саду је одржана свечаност поводом Дана победе и председник Покрајинског одбора СУБНОР Војводине Светомир Атанацковић је, поред осталог, рекао:

„Након величанствене победе над фашизмом, после 67 година, борци народноослободилачке борбе доживљавају и трпе насиље над историјском истином. Зна се коме и зашто одговара да се и само помињање славне борбе партизана сматра светогрђем, али су нацистичке фаланге и квислинзи у домаћој средини осуђени за сва времена на пропаст и презир. Антифашизам је победоносна идеја и будућност савременог света. Многим надобудним или квази историчарима данас присутним, не одговара устанак и борба против фашистичког поробљавања и домаће издаје, њима не одговарају НОП и НОБ народа Србије против фашистичког окупатора и квислинга.

Доношењем погубних закона супротних међународном праву и цивилизованим тековинама, доносећи их по сопственој вољи, пружено је правно покриће које спроводи такозвано независно судство. По тим законима терор настаје од дана када партизански борци ослободе неко место од фашистичког окупатора и квислинга. Може ли неко разуман тако нешто уопште да изусти? Све су то, дакако, небулозе смишљене са циљем да се минимизира партизански НОП и његова улога у борби за сламање фашизма.

Данас, 67 година после, на делу је РЕХАБИЛИТАЦИЈА ФАШИСТИЧКЕ ПРОШЛОСТИ У СРБИЈИ.

Снага појединаца у државним органима, и челника појединих политичких странака и партија уз значајну подршку неких медија и других институција, завршавају процедуру рехабилитације ратне фашистичке прошлости у Србији. Фашистичка политика, идеологија и колаборација постали су баштина и опредељење једног дела те политике Србије. У Србији је део политичке елите постао чувар српске фашистичке прошлости и валоризатор садржаја оствареног у ратној Србији 1941.-1945. године.

Замућена вода се мора избистрити. Борци НОР-а, њихови потомци, поштоваоци и патриотски оријентисане снаге морају бити још упорнији у јачању циљева и заштите народноослободилачке антифашистичке борбе и доследно се борити против профашистичких колаборационистичких снага које су надкрилиле нашу друштвену мисао и Србију. То од нас очекују наши преци, наши изгинули и умрли другови, наше породице и будуће генерације“ – рекао  је Светомир Атанацковић на прослави Дана победе у Новом Саду.

 

Материалы по теме:

Жртва и џелат
Став Председништва РО СУБНОР-а Србије на анкету о новом државном празнику ПОКУШАЈ ИЗЈЕДНАЧАВАЊА ЖРТВЕ И ЏЕЛАТА Председништво СУБНОР Србије је одржало седницу 29. септембра и, поред ...
VIII војвођанска бригада
СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 67. ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА 8. ВОЈВОЂАНСКЕ НОУ БРИГАДЕ На пропланку „ЈАБУКА“ на Фрушкој гори, свечано је обележена 67. годишњица од формирања 8. ВОЈВОЂАНСКЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКЕ УДАРНЕ ...
Равни Банат дао је велики допринос борби за ослобођење од окупатора у НОР-у
Стеван Војновић - Зека Упркос веома неповољним географско-стратегијским условима у Банату за вођење борбе за слободу против окупатора, без шума и планина, одвојен великим рекама ...
Фрушка Гора
Партизан сам, тим се дичим На Иришком венцу – питомој Фрушкој гори, великим народним збором бораца НОР-а, грађана и омладине, свечано је обележена 71. годишњица ...
Предлог Председништву
Жртве четничких злочина траже рехабилитацију Већи број општинских, градских и окружних одбора СУБНОР-а упутио је предлоге Републичком одбору да пред надлежним судовима покрене поступак за ...