САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 855198Укупно посета:
  • 2641115Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Слава и част ослободиоцима

 Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, делегација СУБНОР-а Србије, коју је предводио председник проф. др Миодраг Зечевић, положила је ловоров венац на Гробље ослободилаца Београда.

Делегација бораца из Русије у посети СУБНОР-у Србије

Председник СУБНОР Србије Миодраг Зечевић и сарадници у разговору са гостима из Москве

Републички одбор посетила је и делегација Савета ветерана из Москве, који се налазе у званичној посети нашој земљи на позив Амбасаде Руске Федерације. У делегацији су били учесници борби у Другом светском рату Јулиј Павлов и Јуриј Ељтеков и дугогодишњи дипломата Георгиј Фирсов и представник Амбасаде РФ Соколов. У делегацији СУБНОР-а  Србије налазили су се председник Републичког одбора Миодраг Зечевић, члан Председништва Душан Чукић и чланови Републичког одбора  Милорад Блечић и Милош Богићевић.

Делегација СУБНОР Србије, Зденко Дупланчић и Милорад Блечић, полажу венац у Кући цвећа

У  дужем разговору размењена су искуства о раду организације и даљој пријатељској сарадњи и на међународном пољу, о учувању традиције борбе против фашизма и спречавању накнадних и учесталих покушаја да се историјска истина прекраја и у разним срединама изједначи борба против окупатора са срамном улогом квислинга.

Поводом обележавања 32. годишњице смрти председника СФР Југославије, врховног команданта оружаних снага Југославије и првог председника борачке организације Југославије, маршала Јосипа Броза Тита, делегација СУБНОР Србије положила је венац у Кући цвећа.

 

 

 

 


Свечаност у Новом Саду

ФАШИЗАМ НЕЋЕ ПРОЋИ!

У Новом Саду је одржана свечаност поводом Дана победе и председник Покрајинског одбора СУБНОР Војводине Светомир Атанацковић је, поред осталог, рекао:

„Након величанствене победе над фашизмом, после 67 година, борци народноослободилачке борбе доживљавају и трпе насиље над историјском истином. Зна се коме и зашто одговара да се и само помињање славне борбе партизана сматра светогрђем, али су нацистичке фаланге и квислинзи у домаћој средини осуђени за сва времена на пропаст и презир. Антифашизам је победоносна идеја и будућност савременог света. Многим надобудним или квази историчарима данас присутним, не одговара устанак и борба против фашистичког поробљавања и домаће издаје, њима не одговарају НОП и НОБ народа Србије против фашистичког окупатора и квислинга.

Доношењем погубних закона супротних међународном праву и цивилизованим тековинама, доносећи их по сопственој вољи, пружено је правно покриће које спроводи такозвано независно судство. По тим законима терор настаје од дана када партизански борци ослободе неко место од фашистичког окупатора и квислинга. Може ли неко разуман тако нешто уопште да изусти? Све су то, дакако, небулозе смишљене са циљем да се минимизира партизански НОП и његова улога у борби за сламање фашизма.

Данас, 67 година после, на делу је РЕХАБИЛИТАЦИЈА ФАШИСТИЧКЕ ПРОШЛОСТИ У СРБИЈИ.

Снага појединаца у државним органима, и челника појединих политичких странака и партија уз значајну подршку неких медија и других институција, завршавају процедуру рехабилитације ратне фашистичке прошлости у Србији. Фашистичка политика, идеологија и колаборација постали су баштина и опредељење једног дела те политике Србије. У Србији је део политичке елите постао чувар српске фашистичке прошлости и валоризатор садржаја оствареног у ратној Србији 1941.-1945. године.

Замућена вода се мора избистрити. Борци НОР-а, њихови потомци, поштоваоци и патриотски оријентисане снаге морају бити још упорнији у јачању циљева и заштите народноослободилачке антифашистичке борбе и доследно се борити против профашистичких колаборационистичких снага које су надкрилиле нашу друштвену мисао и Србију. То од нас очекују наши преци, наши изгинули и умрли другови, наше породице и будуће генерације“ – рекао  је Светомир Атанацковић на прослави Дана победе у Новом Саду.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.