Историјска истина

ТОПЛИЧКИ ГВОЗДЕНИ ПУК

У предвечерје обележавања стогодишњице Првог светског рата, кад поједине умешане државе из тог времена настоје да искриве историјску истину и, поред осталог, оптуже Србију и, посебно, Гаврила Принципа окарактеришу као терористу што је убио аустроугарског надвојводу у Сарајеву, добро је кад се на културном небу појављују истраживања смештена у импозантне књиге о славној прошлости.

Један од таквих докумената је дело Мирка Добричанина из Београда, који је на преко 500 страница аргументовано осветлио постојање Топличког гвозденог пука „Књаз Михаило“.

Реч је о војној јединици основаној још 1886.године, чији се борбени пук кретао од балканских до Првог светског рата, са учешћем на Солунском фронту и операцијама за ослобођење отаџбине 1918.године.

Овај специфичан зборник је аутор, Мирко Добричанин, донео у СУБНОР Србије и уручио председнику проф.др Миодрагу Зечевићу у знак сећања на, како је написао, најславнији пук најбоље војске у ратовима 1912-1918.године.

Књига „Топлички гвоздени пут Књаз Михаило“ поклоњена је такође многим библиотекама у Србији, а посебно основним школама у топличком и јабланичком крају – где су и корени славних ратника и учесника освајања слободе нашег народа.