Освајање слободе

СТРОЈ ИЗ РУДОГ

Пре 72 године у босанској варошици Рудо основана је Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада.

Припадници те славне бригаде, партизански борци, потомци и поштоваоци са територије београдске општине Савски венац окупили су се да обележе дане кад је у Другом светском рату освајана слобода.

Свечаности је присуствовао и председник Републичког одбора проф. др Миодраг Зечевић, више чланова Председништва и председник Градског одбора СУБНОР-а Београда пуковник Бора Ерцеговац, а међу гостима био је и председник Скупштине општине Савски венац Душан Динчић.

Учесници скупа су топло поздравили документарни филм о Првој пролетерској, а о борбеном путу партизана говорио је борац и сада председник Општинског одбора СУБНОР-а Савског венца, пуковник Зденко Дупланчић.

Славна партизанска бригада, основана 22. децембра ратне 1941. године, имала је у првом строју 1.196 храбрих бораца, од којих многи нису, гинући за отаџбину и против фашистичких окупатора, дочекали слободу.

На оснивању Прве пролетерске, уручујући ратну заставу коју ће пронети од Рудог широм наше земље до коначног пада окупатора, смотру је обавио врховни командант Тито.

Бригада није само у немачкој хитлеровској солдатески имала смртног непријатеља, у борби против партизана били су и Италијани и Бугари, а посебно муслиманске, усташке и домобранске постројбе и јединице четника којима је, у многим окршајима, командовао Дража Михаиловић.

Током свечане седнице Општинског одбора СУБНОР-а Савског венца уручене су и пригодне медаље Секције Прве пролетерске. На једној страни налази се, као симбол, Сутјеска и на другој Неретва – две велике и кључне битке ослободилаца наше земље у борбама са далеко надмоћнијим и бројнијим фашистичким снагама.

Међу награђенима су и проф. др Миодраг Зечевић, као и Бранислав Поповић, Мирољуб Васић, Бора Ерцеговац, Јелисавета Миловановић, Борка Нешковић, Душан Чукић.

На скупу је било и више младих поштовалаца НОБ и НОП, међу којима и група радио аматера који су, поводом обележавања дана Прве пролетерске, учествовали у такмичењу у знању из своје области. Мирко Божић је тим поводом уручио и пехаре победницима.

no images were found