САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864319Укупно посета:
  • 2656171Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЧАС ИСТОРИЈЕ ЗА НОВУ ГЕНЕРАЦИЈУ

У присуству више од две стотине мештана, ученика  месне основне школе “Жарко Зрењанин” и чланова СУБНОР, у селу Избиште, код Вршца, приређена је свечаност посвећена сећању на хероје, антифашисте и борце за слободу, који су животе уткали у темеље  будућности.

Невелико село дало је немерљив допринос борби и сламању фашизма у Другом светском рату. Имена храбрих уклесана су на дични споменик у лепо уређеном парку у центру села. Жарко Зрењанин Уча, Анђа Ранковић и Иса Јовановић, су Народни хероји из овог села. Ништа мање значајни, само мање знани, њихови саборци, бројем 49, стртадали у борби, стрељани, вешани, широм Војводине, у Панчеву, Петровграду, нацистичким логорима по Немачкој…

Мали час историје посвећен је Фридрих Тот Фрицу, Немцу, рођеном у Избишту  12. фебруара 1909. По положају у друштву, припадао је пролетаријату, па је тако у револуционарном Избишту приступио радничком покрету коме је одано служио све до краја живота. Као члан КПЈ, радио је на развијању антифашистичког демократског фронта и био  крвни непријатељ Хитлера. Радио је на прикупљању потписа против Тројног пакта са фашистичким силама и залагао се за савез са СССР. По задатку партије, као Немац, прихватио се улоге потпредседника општине, чиме је увелико доприносио спречавању акција окупатора на депортовању грађана у логоре 1941. године. Баш тих дана обезбеђивао је легитимације Жарку Зрењанину и другим активистима за легално кретање окупираном Србијом.

Одбио је да буде фашистички војник, рекавши да се осећа као Немац, али и као сви његови сељаци из Избишта.

Шпилеров прогон и хајка на комунисте, није мимоишла ни Фридриха Тота. Ухапшен је и подвргнут мукама. Од њега се тражило да ода ко су у селу комунисти и ко им је давао легитимације за слободно кретање. Нудили су му и новац за признање али је све одбио. Спроведен је у Панчево, где је тортура над њим настављена. Пребачен је у Петровград (данашњи Зрењанин) и даље злостављан, остао је на висини комунистичког држања, не одавши никога.

Заједно са Рудолфом Корнауером, Лајошем Лендјелом из Вршца, Соњом Маринковић из Новог Сада и другим патриотама, стрељан је 31. јула 1941. године на Багљашу код Петровграда.

Једна улица у Избишту носи  име Тот Фрица. Неуки млади људи, студенти права из Београда, са мањком знања и вишком времена, окупљени у удружењу од имена “Алтернатива,” захваљујући ДОС-овској новоисторији, којом се данас у школама Србије учи, поистоветили су антифашисту из “Мале Москве”, како су Избиште звали због великог броја чланова КПЈ, са злогласним имењаком из Немачке, Хитлеровим идеологом за експлоатацију поробљених, Фридрихом Тотом, и таблу са натписом имена улице, с пролећа 2017. прелепили ћириличним натписом Улица Јована Стерије Поповића, као да су Избишта необавештени о свом дичном мештанину и својој историји.

Патриотски доживљај учинили су величанственим ученици избиштанске основне школе, пуни надахнућа и свечане одговорности пред спомеником са именима својих храбрих предака. Њихова  имена дужни смо да овом приликом забележимо: Наратори – Теодора Марковић и Ненад Милунов из VIII 2. Рецитатори Бранислав Секулић VI 2, Марија Сламарски VIII 1, Емина Стопјковић VII 1, Тијана Ранић VIII 1. Малени рецитал родољубља извели су ученици IV 1: Вук Пеђа Ловрић, Ема Јовановић, Данијела Пајевић, Алекса Миланов, Јована Богданов, Марко Милутинов, Ирена Бранков, Јовица Бранков. Професори српског језика и књижевности Орнела Влашић Ловрић, Предраг Ловрић, професор разредне наставе Биљана Бранков, очигледно су са пуно љубави надахнули своје ђаке. Нећемо изоставити ни директора школе Драгослава Ђурића, омиљеног и међу професорима и међу ђацима.

Свечаности су присуствовали представници вршачке самоуправе, чланови Градског већа Славиша Максимовић, Милош Васић и Вељко Стојановић, који се у име града и градоначелнице Вршца, обратио истакавши да чувањем успомене, чувамо себе и својој деци дајемо пример и узоре како се воли и брани домовина.

Деца су то најлепше исказала родољубивим стиховимна и давањем на знање ко је био Жарко Зрењанин Уча, учитељ, просветитељ, храбри антифашиста, народни трибун, узор и пример…

Венце су положили представници Града Вршца, СУБНОР и Месне заједнице из Избишта Милош Милунов и Милан Русовац из Избишта.

Након свечаности код споменика присутни су се упутили ка родној кући Жарка Зрењанина, рођеног 1902. године и положили пригодни венчић .

Драгољуб Ђорђевић, председник вршачког СУБНОР-а истакао је да ту није рођен само Народни херој Жарко Зрењанин, већ и скојевци, борци против фашизма носиоци Партизанске споменице 1941, сестре Љубима Зрењанин, која је прошла ратну епопеју од Ужичке републике, преко Неретве, Сутјеске, Дрвара, ослобађања Београда, Анђелка Зрењанин, учитељица Жарково охрабрење и подршка, илегалац, хапшена, 1941. године мучена у логору у Петровграду, заједно са синовима Слободаном и Предрагом, док је њен животни сапутник Чедомир Милићевић, такође учитељ, страдао у бруталном мучењу, као организатор  бекства из нацистичког  логора Оснабрик у Норвешкој. Сестра Вера Зрењанин, скојевка, илегалац, активиста. Брат Спасоје Зрењанин, илегалац, борац, револуционар. Сестре од стрица, Иванка Зрењанин, партизанка, ратна болничарка, командант евакуације на Сремском фронту, са Орденом за храброст. Злата Зрењанин, предратни, илегални курир. Они су били извор, узор и пример који су следили њихови савременици жељни слободе и достојног живота. Њихов допринос у борби за слободу, бољи и праведнији живот, заслужује светлост дана, како због доприноса у ратној победи над злом фашизма, тако и значајном доприносу обнови и изградњи новог живота у слободној отаџбини.

Свечаност је крунисана у дворишту школе, где су ђаци засадили стабла бреза у оквиру сталне акције СУБНОР Вршац, на подизању Паркова мира и слободе.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.