ИЗБОРНА СКУПШТИНА СУБНОР-a ГРАДА НИША

Изборна Скупштина СУБНОР-а Града Ниша одржана је 21. марта 2023. године у у Клубу Војске у Нишу. Скуштини су присуствовали 45 делегата изабрани у градским општинама Града Ниша. Поред делегата скупштини су присуствовали гости: Миле Карановић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предедник Скупшине СУБНОР-а Србије проф. Мирољуб Стојчић; Јелена Јанићијевић, шеф стручне службе Нишавског управног округа; Миљан Ћирковић, заменик начелника управе за друштвене делатности Града Ниша.

Поре тога скупштини су присуствовали: представник Копнене војске пуковник Драган Љубић; протођакон Далибор Мидић, управник Музеја епархије нишке; генерал-мајор Стојан Марковић у име подружнице клуба генерала и адмирала Ниш; бригадни генерал Зоран Лубура, председник градског одбора СУБНОР-а Врање; Јовица Стојменовић, начелник полицијске управе у Нишу; пуковник Ненад Марковић, начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш; др Вељко Милић, управник Војне болнице Ниш; Влада Пејчић, заменик председника Општине Сврљиг; добитници највиших признања СУБНОР-а Србије; директори јавних пердузећа, установа и институција Ниша.

На изборној скупштини присуствовао је и посебно од свих делегата поздрављен почасни члан СУБНОР-а Србије, професор доктор Радослав Бубањ, доскорашњи ректор Универзитета у Нишу. Скупштини су такође присуствовала сва сродна борачка и патриотска удружења града Ниша, као и средсва информисања која су обележила овај свечани чин.

Седницу Изборне скупштине је отворио и њоме у име радног председништва руководио проф. др Видимир Вељковић.

Након отварања Изборне скупштине Војни оркестар Команде Копнене Војске интонирао је Химну Србије, а затим су делегати и гости минутом ћутања одали пошту погинулим и умрлим борцима из свих ослободилачких ратова Србије.

Пре него што се прешло на рад по тачкама дневног реда, проф. др Видимир, председавајући скупштином, у кратким цртама је у виду напомена образложио:

Изборну скупштину одржавамо у складу са Статутом СУБНОР-а Србије, члан 22. Собзиром да ново време доноси нове изазове задатке целог друштва и наше државе, па тако и СУБНОР-а Ниш, наша је једногласна одлука била да се организација кадровско-акционо ојача. Уз то, стварају се услови да се, често, како је у протеклом периоду било, у веома неповољним условима (епидемија короне, нерешени просторни услови за рад, недостатак новчаних средстава у извршавању програмских задатака), што ефикасније унапреди наш рад.“

Истакао је да је „наша организација, у таквим условима, постигла запажене резултате, као на пример, стварање релативно скромних финансијских услова за рад, уређење просторија, учествовала у свим активностима обележавања традиција народноослободилачких ратова на градском нивоу, југоисточне Србије и државе Србије у целини, одржали смо више саветовања о проблемима и правима борачке популације и два научна скупа уз учешће еминентних научника из Ниша и других српских средина.“ При том, како је нагласио, „остварили смо идејно јединство чланства, а посебно у борби против антифашизма. Међутим, било је и одређених несналажења, па и пропуста, где посебно истичем недовољну ангажованост у што масовнијем учлањењу бораца и њихових породица у СУБНОР-у.“

Свесни смо ове чињенице и зато, поред других програмских активности, ова обавеза остаје нам у врху приоритета. Тим више што то умемо и имамо снаге да га испунимо. И да напоменем: прву изборну скупштину одржали смо 30. 9.2020. године у Свечаној сали Универзитета Ниш када смо до тада имали 0 (нула) чланова, 0 (нула) инфраструктуре – простора за рад, и 0 (нула) динара у финансијском погледу, а при томе неследили велика дуговања“, нагласио је.

На крају, с нарочитим задовољством је истакао: „Својом радом уз максимално ангажовање чланова Градског одбора, команде Копнене Војске, институција и привредних субјеката Града Ниша, поштовалаца грађана према нашој борачкој организацији, СУБНОР-а Србије и нашег министарства, постигли смо значајне резултате у складу са Статутом, програмима и циљевима СУБНОРа Ниш, и тиме постали препознатљива организација, не само у Нишу већ и у југоисточној Србији и нашој земљи у целини.“

Радни део Изборне скупштине отпочео је предлагањем следећег дневног реда, који је једногласно усвојен: (1) избор радних тела; (2) доношење одлуке о броју делегата и чланова радних тела; (3) извештај Верификационе комисије; (4) усвајање пословника о раду; (5) усвајање Статута СУБНОР-а Града Ниша; (6) предлог за избор органа СУБНОР-а Града Ниша; (7) обраћање досадашњег председника ГО СУБНОР-а Ниш; (8) обраћање новоизабраног председника ГО СУБНОР-а Ниш; (9) обраћање представника Града Ниша; (10) обраћање председника Скупштине СУБНОР-а Србије проф. др Мирољуба Стојчића и додељивање признања СУБНОР-а Србије; (11) обраћање државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије.

Изборна скупштина претходно је такође једногласно усвојила: извештај верификационе комисије, пословник о раду и Статут СУБНОР-а Града Ниша.

Делегати су појединачним изјашњавањем за сваког кандидата једногласно изабрали органе СУБНОР-а Града Ниша:

Председник Скупштине СУБНОР-а Града Ниша, проф. др Видимир Вељковић, пуковник у пензији, председник Градског одбора СУБНОР-а Града Ниша Анђелко Милићевић, пуковник у пензији, заменик председника Градског одбора СУБНОР-а Града Ниша, Богдан Андрејић, проф. Педагогије.

Чланови Градског одбора СУБНОР-а Града Ниша, Момчило Јовић, потпупуковник у пензији, Душан Петковић, потпуковник у пензији, Братислав Лазић, техничар за телекомуникације у Телекому, Саша Митровић, капетан I класе у пензији, Тома Лончар, дипломирани правник, Секретар Градског одбора и уједно благајник СУБНОР-а Града Ниша, Миодраг Митић, професор разредне наставе.

Председник и чланови надзорног одбора СУБНОР-а Града Ниша, Сузана Марковић, дипломирани математичар – председник, Драгомир Живковић, пуковник у пензији – члан и Момчило Ковачевић, адвокат – члан.

Комисија за неговање традиција ослободилачких ратова Србије: др Горан Милосављевић – председник, Снежана Радовић, Андрија Михајлов чланови.

Комисија за борачко-инвалидску заштиту Лидија Станковић – председница, Саша Митровић и Момчило Јовић, чланови.

Комисија за рад са омладином: Анастасија Рајковић – председник, и чланови Богдан Андрејић и Маја Рудић.

Комисија за информисање и издавачку делатност: Драгана Радивојевић – председник и чланови Никола Белевић и Зоран Павловић.

Комисија за израду пројеката: Проф. др Видимир Вељковић – председник и Проф. др Горан Максимовић и Саша Недељковић, чланови.

Комисија за спорт и физичко васпитање: мс Петар Лазић – председник и Братислав Лазић и Ненад Савић чланови.

Комисија за правна и статутарна питања: Момчило Ковачевић – председник и Александар Ракић и Тома Лончар чланови.

Председавајући је свим изабраним члановима органа СУБНОР-а Ниш са жељом да Градски одбор СУБНОР ову борачку организацију води успешно и одговорно у извршавању постављених програмских задатака.

Након тога, досадашњи председник СУБНОР-а Града Ниша Душан Новаковић, пуковник у пензији, бираним речима се захвалио скупштини, руководству СУБНОР-а, Граду Нишу и другим градовима југоисточне Србије, сродним борачким и патриотским удружењима на одличној сарадњи и коректном односу према овој борачкој организацији која је својим радом постала препознатљива међу борцима и грађанима Ниша.

Новоизабрани председник ГО СУБНОР-а Ниш, Анђелко Милићевић, пуковник у пензији, захвалио се на једногласној подршци делегата за његов избор. Затим је, поздрављајући борце ратова 90-тих и 99. године, делегате Изборне скупштине, председнике борачких и патриотских организација, представнике Министарства одбране и Војске Србије, служби безбедности, МУП-а, научних, образовних, културних, привредних и других институција, медија и све поштоваоце наше борачке организације, између осталог рекао: „Посебно ме радује што ове године СУБНОР Србије обележава 75 година његовог постојања и непрекидног рада. То је борачка организација која броји више од 100.000 чланова и поштовалаца. Наш град, град Ниш је трећи град по величини у Србији, војнички, универзитетски, привредни, политички, културни и све оно што га чини да буде у самом врху градова Србије. Зато је и наша обавеза и задатак, да и СУБНОР Града Ниша заузме такво место. Неће бити лако, али сада имамо све предуслове да у наредном четворогодишњем раду остваримо и урадимо.“

У свом излагању је подсетио да сада не крећемо од „нуле“, како је за почетни рад новоформираног СУБНОР-а 30.9.2020. године у уводној речи рекао председник Изборне скупштине и с посебном захвалношћу изразио поштовање досадашњем руководству које је водило Градски одбор, а пре свега колеги и пријатељу председнику ГО пуковнику у пензији Душану Новаковићу.

Као што и видите на постављеном слајду у сали, слоган данашње Изборне скупштине је чувена изрека нашег прослављеног војводе Живојина Мишића: ‘Ко сме тај може. Ко не зна за страх, тај иде даље.’ Можемо, имамо снаге, немамо страха и зато идемо даље, заједно са вама драги пријатељи, јер без подршке града Ниша и њених институција, Команде Копнене војске Србије, на челу са њеним командантом генералом Симовићем, СУБНОР-а Србије, нашег ресорног министарства, Министарства одбране и председника Републике Србије, за сада имамо, а на нама је да радимо“, посебно је истакао.

Предложио је да не чита детаљно разрађен Програм рада ГО СУБНОР-а Ниша, већ да га приложи као документ Изборне скупштине који ће нам бити водиљ у раду. Стога је у остваривању непосредних активности СУБНОР-а Града Ниша посебно истакао:

1. Предузети све мере да се са руководством града Ниша врате просторије некадашњег СУБНОР-а како би се Градском одбору СУБНОР-а Ниш омогућио несметан рад на програмском остваривању планираних задатака и активности.

2. С градском структуром Ниша договорити се да се у некадашњем Официрском дому (сада Дом омладине) намени посебан простор за поставку докумената, слика и других обележја из периода када су се у овом објекту одиграли значајни историјски државотворни догађаји.

3. Градски одбор СУБНОР-а Ниш, уз непосредну помоћ Председништва СУБНОР-а Србије, инсистираће код градских структура Ниша да се: (а) постави споменик партизанским борцима из Другог светског рата на Синђелићевом тргу у Нишу на коме се сада налази спомен костурница, и (б) генералу Кочи Поповићу, команданту армије која је ослободила Ниш у Другом светском рату, као и свим командантима – ослободиоцима града из претходних ослободилачких ратова, подигну спомен бисте; (в) подигнути споменик првом пилоту српске војне авијатике нареднику Михаилу Петровићу на прикладном месту у централном делу Ниша; (г) подигнути споменик Стевану Синђећу на прикладном месту Града Ниша, а предлажем да то буде поред Ћеле куле; (д) уредити Српско гробље у Меморијални парк на Делијском вису.

4. За остваривање програмских циљева, задатака и активности Градски одбор СУБНОР-а Ниш организоваће информисање путем медија – локалних нишких телевизија, радија и новина грађана Ниша и Србије у целини о активностима које спроводи ова борачка организација.

5. Непосрено и уз сарадњу са научно-истраживачким институцијама, Универзитетом Ниш и другим униврезитетима који имају своје факултете у Нишу, формирати научно-истраживачки тим који ће учествовати у научно-истраживачком пројектима из области изучавања историје народноослободилачких ратова Србије.

6. Са командом Копнене војске Војске Србије, као и до сада, успоставити непосредну сарадњу у области која се односе на историјске традиције осободилачких ратова у Србији, обележавању војних празника и војних скупова.

7. Имплементација новог Закона о борачкој и инвалидској заштити.

8. Брига о борцима, РВИ, породицама погинулих бораца и помоћ у остваривању права у складу са новим решењима и одлукама закона о борачко инвалидској заштити.

9. Заједно са СУБНОР-ом Србије и нашим ресорним Министарством, уредити и ставити у законске оквире да СУБНОР Србије оствари права као организација од посебног друштвеног значаја за Републику Србију.

10. Зарад памћења, неопходно је неговати културу сећања, јер слаба култура сећања доводи до ревизије прошлости, чему смо ми, како су многи историјски догађаји показали, због различитих, најчешће, политичких и идеолошких интереса и чињеница, склони, заборављајући све оно што смо за свој народ урадили. Још је Херодот отац историје, говорио пишући историју да „Не жели да се ти људи изгубе у измаглици времена“. А ми додајемо: „Не само они него и генерације после“.

Али свако зло је за времена, па и светско!

Господ је над војскама!

Одбрана је са животом скопчана!

А наша је дужност најсветија – истрајати у одбрани, и „тирјанству стати ногом за врат“.

То нам је поручио и наш блаженопочивши Патријарх српски господин Павле речима: „Косово ће у 21. веку бити мера и провера свих нас – од скромних трудбеника до патријарха и вођа српског племена. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити ни свог земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није ни било, а на нашем месту биће неко други. Будимо људи!“

На крају, пуковник Милићевић је закључио: „Нисам случајно овим цитатом завршио моје обраћање вама. Напротив, зато позивам све патриоте и народ Србије да да пуну подршку председнику Републике Србије у овим тешким данима, а посебно када преговара и бори се о опстанку нашег народа, а посебно на Косову и Метохији. А то значи: морамо испољити пуно јединство као народ јер то нам је сада најважнији задатак.

Зато ми, борци и њихови потомци, као и сви наши грађани, треба да будемо поносни што смо, за разлику од других, били и што ћемо вечно бити, у првим редовима са свим антифашистичким снагама широм света у одбрани темељних вредности који су тих ретроградних антифашистичких идеилогија.

Данас, а и увек, треба да се поносимо што је СУБНОР Србије поуздан сведок о том времену и у служби историјске истине и науке која је дужна да нуди истину и само истину, којом прошлост одређује разумевање садашњости и омогућава наговештаје будућности.

И зато, упркос свим тешкоћама и притисцима са којима је наша земља, наша Србија изложена – победићемо исто онако како су чинили наши преци.

Живела Србија!“

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије проф. Мирољуб Стојчић у свом обраћању делегатима Изборне скупштине СУБНОР-а Града Ниша похвалио је досадашњи рад и резултате које је постигла ова борачка организација Ниша. Након тога, у име СУБНОР-а Србије, доделио је признања СУБНОР-а Србије за допринос у раду истакнутим појединцима СУБНОР-а града Ниша:

Велико хвала: Душан Новаковић, пуковник у пензији, досадашњи председник ГО СУБНОР-а Ниш, проф. др Видимир Вељковић, пуковник у пензији, председник Скупштине СУБНОР- а Ниш, Основна школа „Бубањски хероји“, Велико хвала: Влада Пејчић, заменик председника Општине Сврљиг.

Повеље су додељене Звонку Милошевићу, директор Телекома РЈ Ниш и Момчилу Оровићу, пуковнику у пензији.

У име награђених захвалио се Душан Новаковић, пуковник у пензији.

Миле Карановић, државни секретар Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поздравио је делегате Изборне скупштине испред Министарства задуженог за рад за борачка питања и детаљније говорио о угледу који има СУБНОР Србије у друштвеном животу и култури памћења народноослободилачких борби нашег народа, а посебно сада, у овим актуелним догађајима, наше антифашистичко и слободарско опредељење. У вези са тим истакао је значај СУБНОР-а Србије, који је, под покровитељством председника Републике Александра Вучића, заједно са ресорним министарством, Градом Београдом и другим министарствима, успшешно организовао Светски конкрес ветерана и 30. Генералну скупштина федерације ветерана. Тим поводом нашу земљу посетило је 113 делегата из 40 земаља света као и неколико иностраних високих представника. Светска федерација ветерана је међународна организација са озбиљним кредибилитетом, која окупља око 60 милиона ветерана из 142 земље широм света. Кредибилитет организације се између осталог огледа и у томе што је консултант при УН уз додељен статус ,,УН мировног промотера“. Такође ова организација је 8 пута номинована за Нобелову награду.

Са поносом истичемо да је председник СУБНОР-а Србије, српски генерал Видосав Ковачевић, са највише гласова изабран за првог подпредседника и уједно заменика ове значајне међународне организације. Поред генерала Ковачевића на високе функције изабрани су и други чланови СУБНОР-а Србије. Те је пуковник Зоран Јаковљевић изабран за известиоца за Европу што је значајна функција у европском комитету ове организациације, а Олга Стоиљковић Трифуновић и Милош Тишма су изабрани за делегате у финансијском комитету ове организације.

Изборна скупштина СУБНОР-а Града Ниша завршена је свечаном песмом „Востани Сербије“ коју је извео Војни оркестар Копнене војске Србије.

21. марта 2023.