ИЗБОРНА СКУПШТИНА СУБНОР-а ГРАДА ВРАЊА

Корона све више посустаје, све се полако враћа у нормалан живот. Додуше, СУБНОР као борбена организација, ни короне се није уплашио. И у отежаним условима је реализовао своје програмске задатке. А, данас, можемо констатовати да се СУБНОР пуном паром вратио на неговање слободарских традиција и остале активности патриотског карактера.

У таквим условима Врањски СУБНОР је одржао своју редовну изборну Скупштину. Скупштини су претходиле озбиљне припреме. По једна седница Председништва и Градског одбора биле су посвећене искључиво припремама изборне Скупштине. Сва питања у вези са одржавањем изборне Скупштине стављена су на сто, детаљно продискутована, обавезе прецизно подељене. Благовремене припреме уродиле су плодом. Изборна Скупштина протекла је у најбољем реду. Од самог почетка, од интонирања државне химне и свечане песме СУБНОР-а, у извођењу ученице музичке школе Велине Стаменковић, па до самог краја, до свечаног уручивања заслужених признања и чланских књижица ново примљеним члановима СУБНОР-а.

Пошто се поклопило да се ова изборна Скупштина одржава 26. јуна, на дан када је 1941. године, на седници Месног комитета партије, донета Одлука о формирању илегалних партизанских десетина по Врањским махалама и по селима, што је практично представљало почетак антифашистичког устанка у Врањском крају, на тај историјски дан подсетио је професор историје и председник Комисије СУБНОР-а Града Врања за неговање традиција, Ненад Стојиљковић.

Посебно изненађење, а може се рећи и одушевљење, изазвао је извештај о раду у виду филмске траке у којој су се по унапред припремљеном сценарију низале слике из богате активности СУБНОР-а и синхронизовано пратиле излагање наратора. Дискусије делегата разноврсне, кратке али језгровите обрадиле су, за СУБНОР, веома битне теме, са бројним предлозима за будуће програмске активности борачке организације Врања.

Четрдесет присутних делегата Скупштине, од укупно четрдесет једног, изабрали су нови Градски одбор, Председништво, комисије и секције. У складу са трајним опредељењем да се за људе на челним функцијама бирају, у Граду и међу борцима, познати кадрови, за председника СУБНОР-а Града Врања изабран је бригадни генерал у пензији Зоран Лубура, ранији командант 4. бригаде Копнене војске Србије, за његовог заменика Мирољуб Стојчић, председник СУБНОР-а Пчињског округа, а за председника Скупштине СУБНОР-а Града Врања Стојан Младеновић, досадашњи председник Градског одбора СУБНОР-а Града Врања. Поред тога, председници пет комисија, по функцији, изабрани су за потпредседнике, чиме је руководство Градског одбора комплетирано. За делегате у Скупштини СУБНОР-а Србије предложени су : Зоран Лубура, председник СУБНОР-а Града Врања, Стојан Младеновић, председник Скупштине СУБНОР-а Града Врања и Мирољуб Стојчић, председник СУБНОР-а Пчињског округа, док су за Главни одбор СУБНОР-а Србије предложени Зоран Лубура и Мирољуб Стојчић.

Скупштини се обратио и ново изабраном руководству честитао на избору Изасланик председника СУБНОР-а Србије, генерал-мајора Видосава Ковачевића, пуковник у пензији и координатор СУБНОР-а за Југоисточну Србију и Расински округ Анђелко Милићевић. У свом, патриотски надахнутом, говору друг Милићевић је изнео ласкаве оцене о раду СУБНОР-а Врања и указао на одговорне задатке који стоје данас пред СУБНОР-ом.

Анђелко Милићевић уручио је највише признање СУБНОР-а Србије „Велико хвала“ Четвртој бригади Копнене војске Србије и Стојану Младеновићу, који је осам година био на челу СУБНОР-а Града Врања и Повељу СУБНОР-а Србије локалној кабловској ТВ „ФОКУС“ Врање и уручио двадесет чланских књижица ново примљеним члановима СУБНОР-а.

Велико интересовање изазвало је обраћање Хранислава Ракића, председника борачке организације из Лесковца, иначе учесника Другог светског рата.

Сви присутни су после изборне Скупштине, из Дома војске отишли у горњу касарну, где су посетили музејску поставку у касарни Првог пешадијског пука „Књаза Милоша Великог“ коју је својевремено уредио генерал Милосав Симовић, док је био на дужности команданта 4. бригаде Копнене војске Србије. Само дружење завршено је у трпезарији, уз војнички пасуљ, који су обезбедили СУБНОР и Четврта бригада.

Када се све сабере може се без дилеме закључити да се Изборна Скупштина одвијала филигранском прецизношћу према зацртаном плану, од почетка до краја била је проткана патриотским набојем. На самој Скупштини до пуног изражаја дошао је висок ниво квалитета и озбиљности у сваком погледу.

Сви су са ове Изборне Скупштине СУБНОР-а отишли пуни сјајних утисака. Због свега тога, може се слободно рећи, да није претенциозна констатација из наслова да је ова изборна Скупштина по организацији, озбиљности и садржају рада, заиста подсетила на конгрес СУБНОР-а у малом.

Стојан Младеновић