ВИДОВДАН И СИРИГУ

Секција Козарчана из Новог Сада, колективни члан СУБНОР-а, одазвала се позиву Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца „Видовдан“ да присуствује традиционалном обележавању Видовдана, славе Удружења.

Председник Удружења, Драгољуб Вујовић, са поносом је истакао  да Удружење у Сиригу има више од 280 чланова који су потомци ратника из Првог светског рата. Подсетио је да је настанак садашњег Сирига везан за досељавање ратника Првог светског рата и да је место било поприште великог цивилног страдања 13. априла 1941. када је убијено око 111 становника, међу којима је било и деце. Стрељање у Сиригу је било прво масовно стрељање у Другом светском рату у Југославији. Наглашено је да је Удружење поред цркве успело да изгради споменик Солунским добровољцима, који је откривен 2007. године поводом обележавања 70 година од оснивања села. Уређена је и Спомен соба у згради Месне заједнице, у којој се налазе имена свих добровољаца, али и колониста који нису били учесници рата, а допринели су настанку Сирига.

Чланови удружења обишли су у више наврата историјска места из Великог рата и успоставили контакте са другим уружењима из околине и ширег подручја. А са удружењем Козарчана из Новог Сада гаје вишегодишње традиционално пријатељство.