ПАМТИМ И ПОШТУЈЕМ

Дана 25. и 26. јуна 2022. године, поводом 81 године од почетка Другог светског рата у Југославији и Совјетском Савезу у ком је страдало око 30 милиона становника Југославије и Совјетског Савеза, Српско одељење Међународног фонда јединства православних народа и Координациони савет руских сународника у Републици Србији, које представља београдско удружење сународника „Сојуз“, организовали су аутокараван „Памтим и поштујем“.

Учесници аутокаравана кретали су се путевима наших славних предака.

У дводневном боравку на простору Моравичког и Златиборског округа посетили су Чачак, Ужице, Пожегу, Ариље, Ивањицу и Косјерић. Упознали су се са културно-историјским знаменитостима наведених места и у сваком месту положили венце и цвеће на спомен обележја.

На легендарној Кадињачи, након полагања венаца, скупу се обатио секрерар СУБНОР-а Ужице Војин Мрђа који је говорио о славној Ужичкој Републици о Битци на Кадињачи и о нашем доприносу у одлагању напада фашистичке Немачке на Совјетски Савез 1941. године.

У име гостију емотивним обраћањен, захвалио се Кирил Боршјов, потпредседник Координациог савета руске дијаспоре у Републици Србији.

По повратку у Београд, Наталија Коцев, руководилац СО МЈФЈПН, у име учесника аутокаравана, изразила је захвалност СУБНОР-у Србије и председнику, генералу Видосаву Ковачевићу и руководствима градских и општинских организација СУБНОР-а који су били домаћини аутокаравана, на помоћи у организацији аутокаравана и гостопримству, са жељом за наставак сарадње.

СУБНОР УЖИЦЕ