Јајинци, Бањица

ЗЛОЧИН СЕ НЕ СМЕ ЗАБОРАВИТИ!

У Јајинцима, крај Београда и на обрисима Авале, на широком простору подно високог споменика, одржана је у суботу, 6.октобра, комеморативна свечаност у знак сећања на жртве злочиначке хитлеровске солдатеске и њихових помагача из домаћих редова у Другом светском рату.

Јајинци су једно од највећих стратишта у Србији, окупатори и њихови сарадници побили су више од 80 хиљада људи који су најпре били заточени у злогласном логору на Бањици. Тамо су затварани комунисти, припадници и симпатизери народноослободилачког покрета, антифашисти, невини Срби, Јевреји, Роми, сви хапшени од Недићеве специјалне полиције и жандармеријских јединица на миг окупатора из немачког Вермахта.

Злочинци су у логору доносили пресуде без икаквог судског поступка, налози за извршење смртне казне давани су углавном усмено, невини осуђеници су прозивани и гурани у камионе који су их уз немилосрдну оружану пратњу допремали на стрелиште и ликвидацију на нечовечан начин само због тога што су били против фашизма или припадали другом народу и вероисповести.

Стравични логор на Бањици је затворен 4.октобра 1944. кад су Немци, заједно са својим верним помагачима, побегли главом без обзира пред надирањем ослободилаца – партизанских јединица и Црвене армије.

На комеморацији је говорио и председник Републике Томислав Николић, а потом и положио венац на споменик.

У Јајинцима је, пред многобројним народом, сећање на родитеље логораше изнела и Душица Милачић, која је као беба преживела стравичне дане међу зидинама злогласног фашистичког затвора на Бањици у Београду.

Почаст недужним жртвама нацистичког и квислиншког терора у Другом светском рату одала је делегација СУБНОР-а Србије, коју је предводио председник проф. др Миодраг Зечевић.

Десетине хиљада страдалника у Јајинцима и на Бањици, као и широм Србије, који су током Другог светског рата дали живот за слободу у истом строју  антихитлеровске коалиције у свету, никад не смеју, и поред разних покушаја умањивања значаја и улоге антифашистичке и партизанске борбе у нашој земљи, бити заборављене и њихов историјски и фактички допринос стављен на маргину узједначавањем са појединцима и групацијама што су служили окупаторским трупама.

  

  

  

  

Материалы по теме:

Комеморација у Јајинцима, говор Бориса Тадића, председник Републике Србије
КОМЕМОРАТИВНА СВЕЧАНОСТ ПОСВЕЋЕНА ЖРТВАМА НАЦИЗМА У ЈАЈИНЦИМА  Церемонији, која је одржана 1. октобра 2011. године, поред председника Републике Србије Бориса Тадића присуствовали су и председница Народне скупштине ...
Комеморација у Јајинцима
Јајинци, 1. октобар 2011. Говор, Љубомира Зечевића, члана Председништва РО СУБНОР Србије, бившег заточеника Бањице и Маутхаузена Поштовани господине Председниче, Уважени пријатељи, другарице и другови... И ове године ...
Обележавање јубилеја формирања Заглавско-Тимочког партизанског одреда
СЕЛО ШТРПЦИ – КЊАЖЕВАЦ ГОВОР НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ЗАГЛАВСКО-ТИМОЧКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА НА БРДУ КАРАШИНУ,   Драги и поштовања достојни Књажевчани, 1.Ове године обележавамо јубиларну 70. годишњицу када су ...