Наши гости

ВЕТЕРАН ИЗ СИБИРА

Сед, али усправан, са низом ордена на поносним грудима, ратни ветеран из руског Јекатеринбурга у Сибиру, Валентин Герасимов, запуцао је у Београд.

Стигао је времешни и храбри Валентин да, као гост амбасаде своје земље, присуствује у главном граду Србије октобарским свечаностима у знак сећања и поштовања према оним данима из 1944. године кад су партизанске јединице, заједно са црвеноармејцима, ослобађале у Другом светском рату Београд и совјети, као део антихитлеровске и антифашистичке коалиције, настављали продор према Берлину и сламали у поробљеној Европи нацистичку пошаст.

Тада млади војник Герасимов припремао је за саборце моћне летилице на војном аеродрому Кубинка крај Москве и сада, по доласку у Београд и приликом сусрета са представницима СУБНОР-а Србије, био је веома задовољан кад је добио на поклон фотографију совјетског авиона с краја Другог светског рата – реч је о ваздухоплову који се чува на некадашњем ратном аеродрому крај села Госпођинци у Војводини, учествовао је, користећи за писту плодне оранице, у многим ратним операцијама, а недавно је изложен поводом стогодишњице српског војног ваздухопловства.


Ветеран из Сибира је у разговору са председником СУБНОР-а Миодрагом Зечевићем и председником Удружења ратних војних инвалида Мирославом Лазаревићем изразио задовољство због пријема и значаја наших организација који су део широког фронта антифашиста у свету.