ЈЕДИНИЦА ТУГЕ, СЛАВЕ И ПОНОСА

У организацији Удружења ветерана посебних јединица полиције (ПЈП) и СУБНОР-а Србије данас је у просторијама Градског одбора СУБНОР-а у Новом Саду отворена спомен изложба под називом „Слава палим херојима“.

На 20 паноа изложене су фотографије и кратки подаци о преко 500 погинулих припадника Посебних јединица полиције и Војске Србије на Косову и Метохији 1998-1999. године.

Погинули хероји били су припадници Херојске 549. моторизоване бригаде „Душан Силни“, припадници ПЈП, 72. специјалне бригаде, као и 37. моторизоване и 252. оклопне бригаде.

Отварању изложбе присуствовали су ветерани ПЈП, породице палих другова, из Зрењанина, Кикинде, Новог Сада, представници СУБНОР-а Србије и заинтересовани грађани. Програм је надахнуто водио Далибор Королија, ветеран ПЈП и још увек активни припадник интервентне јединице МУП-а Србије.

За посебне заслуге ветерани ПЈП-а су тројици својих колега даровали плакете.

Из ове перспективе мира и благостања тешко је и замислити коју и какву жртву су поднели погинули хероји, њихове колеге и породице. Остаје само сећање…Али наша је дужност да то сећање буде живо и да неке будуће генерације знају ко им је највећом жртвом – својим животом обезбедио да могу мирно да уче и раде и развијају се као људи.

По оној народној: „У добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци“. Јер то није само 500 погинулих, то је 500 породица завијених у црно чију бол време не може избрисати, већ се само могу привићи да живе са тим страшним ожиљком.

Надајмо се и верујмо да су ово последњи ратни јунаци наше епохе, те да ће Србија убудуће своје јунаке показати у раду, знању, спорту и просперитету за све своје грађане.

Израду изложбе је финансирало Министарство одбране Републике Србије.