САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863385Укупно посета:
  • 2654667Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СРБИЈА ЈЕ ПОНОСНА НА АНТИФАШИСТИЧКУ ПРОШЛОСТ

Велики дан за народноослободилачку партизанску војску, победнике над фашизмом у Другом светском рату, седамдесетопетогодишњи јубилеј Прве пролетерске, основане 21. децембра 1941. у Руду, празник је наше отаџбине и СУБНОР-а Србије, али и свих људи добре воље и антифашистичке Европе.

Ове је једнодушна оцена масовно посећене манифестације у свечаној сали Дома војске Србије у Београду, у присуству бораца, највиших представника Владе Републике Србије, генерала, дипломатског кора,  патриотских и других организација.

Прва пролетерска народноослободилачка бригада била је на почетку састављена од четири батаљона из Србије и два из Црне Горе, имала је око 1.200 партизана од којих су током и по окончању борбе, у слободи, 83 проглашена за Народне хероје.

У ратним окршајима са окупатором и његовим сарадницима живот је изгубило 4.418 бораца, а још 9.000 рањено.

Председник Организационог одбора прославе и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић је у поздравном говору истакао:

”Више од хиљаду готово голобрадих момака било је тог 21. децембра 1941. на смотри пред врховним команадантом Титом, а онда већ сутрадан ступили у борбу са многоструко јачим и бројнијим непријатељем. То је после Седмог јула 41, прве устаничке  пушке у Југославији, у српској Белој Цркви, била једина велика војана формација, не рачунајући совјетску Црвену армију, у оробљеној Европи.

СУБНОР Србије баштини славну традицију велике Народноослободилачке борбе и даље ће високо носити стег Србије за општи бољитак и борбу са фашизмом који, на жалост и срамоту, буја у разним деловима заплашеног човечанства”.

О путу Прве пролетерске говорио је борац Зденко Дупланчић, чије речи можете прочитати на овом порталу под насловом ”ПОБЕДНИЧКИ ПУТ ПРОЛЕТЕРА”.

На великој свечаности је, у име Владе Републике Србије, говорио министар Александар Вулин:

”Србија је поносна на своју антифашистичку прошлост и захвална је борцима Народноослободилачке борбе који су створили земљу коју поштујемо и волимо и који су нас сврстали на бољу страну света.

Прва пролетерска је у време кад су многи већи и много бројнији народи него што је наш имала храбрости да се супротстави највећем злу тадашњег света. Фашизам је тада владао Европом у време кад смо ми имали храбрости да се боримо за вредности које су одредиле судбину читавог света.

Србија не може мирно да посматра како се у другим земљама антифашизам склања у страну, како се најмрачније идеологије усправљају и усташтво и фашизам поново јављају око нас.

Ова свечаност је прилика да подсетимо да смо увек били и да јесмо на бољој страни света и да свако онај ко се игра са мењањем историје и ко покушава да у овом времену занемари зло какво је био фашизам и покушава да то зло оправда, чак и врати, мора да буде свестан да ће увек имати противника у Србији и међу свим антифашистима”.

У пригодном програму, бурно поздрављеном, учествовали су уметнички ансамбл ”станислав Бинички” Министарства одбране Републике Србије и хор друштва ”Браћа Барух” из Београда. Програм је успешно водила Ирена Јовановић, уредница Телевизије Студио Б.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Јубилеј победника

  • pedjaza каже:

    Sa ponosm obeležavamo još jedan veliki jubilej iz slavne antifašističke prošlosti naših naroda. Tih dana, kada je fašizam bio u kulminaciji svog napredovanja, jugoslovenski narodi su bili odlučni da se suprotsave pogubnoj ideologiji, najdestruktivnijoj koju istorija poznaje. Veliki značaj je bio u tome što je narod imao ko da povede u borbu, a to je bila KPJ, na čelu sa Josipom Brozom Titom, gorostasom svetskog antifašističkog pokreta i barjaktarom mira u posleratnom periodu.
    Sa sadašnje vremesnke distance je jasno uočljivo koliko su KPJ i Tito bili ispred svoga vremena. Umesto da se pogne glava i saviju leđa, kako su mnogi u svetu, Evropi, pa i na ovim prostorima činili, urađeno je sasvim suprotno. Udružene su sve raspoložive snage da se pruži otpor neprijatelju, koji je bio i brojniji i jači i opremeljeniji i uvežbaniji. Upravo zato, formiranje Prve proleterske NOU brigade je bio korak koji je opredelio budućnost Jugoslavije, nesumnjivo u najsipravnijem smeru.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.