САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863389Укупно посета:
  • 2654672Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СВЕДОЧЕЊЕ ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

У Врању је СУБНОР с пијететом обележио 75-ту годишњица погибије народног хероја Симе Погачаревића.

У присуству већег броја грађана на спомен бисту цвеће су положиле делегације Скупштине града, СУБНОР-а, Гарнизона Врање, извиђачког одреда „Сима Погачаревић“, компаније „Симпо“, Удружења војних пензионера и Удружења пензионера.

Крај бисте хероја су, већ традиционално, новим члановима Извиђачког одреда уручене чланске књижице. У одред, који је колективни члан СУБНОР-а, примљено је десет дечака и девојчица. Књижице је уручио председник Градског одбора Стојан Младеновић. Проф. Миодраг Марковић, председник Комисије Градског одбора СУБНОР-а за информисање и издавачку делатност, истакао је предратни револуционарни рад у илегали Симе Погачаревићау борби за бољи положај радника и сиромашних слојева, као и његову доследну борбу за те идеје упркос прогањању, малтретирању и хапшењима. Од саме окупације земље организовао је припреме за оружану борбу, прикупљање оружја, мобилизација народа за отпор. У исто време је био и секретар КПЈ за Врање и Лесковац.

У тренутку када је новоформирани Први врањски НОП одред био у земуницама на Добрим водама у шуми изнад Врања.Бугарски окупатор био је решен да по сваку цену ухапси или ликвидира Симу и разбије Одред. Издајство је помогло да база буде откривена. У неравноправној борби са великим снагама бугарских војника и полицајаца Одред је разбијен и Сима Погачаревић са још два саборца гине 21. децембра 1941. године. И поред ране погибије Погачаревић је оставио велики траг и завет Врањанцима, а његова смрт је била мотив за жешћи отпор окупатору.

Марковић је истакао да су се Врањанци одужили свом хероју и посветили му три бисте, улицу и више установа, а под његовим именом основана и фабрика „СИМПО“. Савез бораца, Општина Врање и сами грађани су подигли 100 спомен обележја антифашизму и тако оставили сведоке историје за сећање будућих генерација.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.