Крагујевац

ПРОЛЕТЕРИМА У ЧАСТ

Поводом 75-годишњице формирања Прве пролетерске НОУ бригаде, код споменика Народног хероја у центру Крагујевца одржан је комеморативни скуп.

Венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца са замеником градоначелника Ивицом Момчиловићем, Војске Србије, СУБНОР Крагујевца, Тополе, Раче, Удружење потомака старих ратника 1912-1920. године, Завичајно удружење „Комови“, Удружење РМВИ, ОРВС и чланови породица погинулих бораца НОР-а.

Скупу су се обратили председник Градског одбора СУБНОР-а пуковник, проф. Жељко В. Зиројевић и првоборац Владислав Влада Сретеновић, борац Крагујевачког партизанског одреда и Трећег крагујевачког батаљона Прве пролетерске који је у надахнутом и емотивном говору између осталог рекао:

„После 75. година са пијететом се сећам бесмртне младости Шумадије и Крагујевца, мојих ратних другова који су још 16. септембра 1941. године положили партизанску заклетву у Дулену и одатле кренули у борбу. Ми који смо се борили чврсто верујемо да СУБНОР, као наш наследник, наставља чувајући успомену на наше пале другове”.

Са скупа је послат честитка СУБНОР-у Србије и председнику Душану Чукићу поводом празника 75. година Прве пролетерске.

Окружни одбор СУБНОР-а Шумадије организовао је Први родољубиви конкурс „Слободан Павићевић“ у знак сећања на преминулог песника из Крагујевца. Учествовало је 86 ученика основних и средњих школа из шумадијских општина. Централна манифестација је одржана у Крагујевцу уз присуство великог броја ученика и родитеља и песника. Скуп су отворили првоборац Влада Сретеновић и председница Друштва „Др Саша Божовић“ књижевница Јасмина Ан Јовановић.

За најбољу песму на конкурсу проглашена је песма „Хоризонт живота“ Теодоре Весић из Раче, а најмлађи учесник Елена Живковић ученица првог разреда основне школе „Станислав Сремчевић“ побрала је највеће аплаузе, и понела титулу „Полетарац патирота“.

Прво место у категорији ученика виших разреда основних школа заузела је Милица Јанићијевић са песмом „Питам се“, а у категорији средњих школа Петровић Ивана са песмом „Птица слободе и мира“. У категорији ученика нижих разреда најбоља је била Јелисавета Марковић са песмом „Србија земља најбоља“. Изван конкуренције најбоља песма је „Слова која не ћуте“ ученика средње економске школе Буђевац Михаила, који је понео признање СУБНОР-а „Велико хвала“.

Награђенима су уручени су пригодни поклони које је припремио СУБНОР Крагујевац. Првоборац Влада Сретеновић је изразио задовољство што су деца настављачи љубави према отаџбини и негују успомену на слободаре и слободарство.