САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863379Укупно посета:
  • 2654657Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПРОЛЕТЕРИМА У ЧАСТ

Поводом 75-годишњице формирања Прве пролетерске НОУ бригаде, код споменика Народног хероја у центру Крагујевца одржан је комеморативни скуп.

Венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца са замеником градоначелника Ивицом Момчиловићем, Војске Србије, СУБНОР Крагујевца, Тополе, Раче, Удружење потомака старих ратника 1912-1920. године, Завичајно удружење „Комови“, Удружење РМВИ, ОРВС и чланови породица погинулих бораца НОР-а.

Скупу су се обратили председник Градског одбора СУБНОР-а пуковник, проф. Жељко В. Зиројевић и првоборац Владислав Влада Сретеновић, борац Крагујевачког партизанског одреда и Трећег крагујевачког батаљона Прве пролетерске који је у надахнутом и емотивном говору између осталог рекао:

„После 75. година са пијететом се сећам бесмртне младости Шумадије и Крагујевца, мојих ратних другова који су још 16. септембра 1941. године положили партизанску заклетву у Дулену и одатле кренули у борбу. Ми који смо се борили чврсто верујемо да СУБНОР, као наш наследник, наставља чувајући успомену на наше пале другове”.

Са скупа је послат честитка СУБНОР-у Србије и председнику Душану Чукићу поводом празника 75. година Прве пролетерске.

Окружни одбор СУБНОР-а Шумадије организовао је Први родољубиви конкурс „Слободан Павићевић“ у знак сећања на преминулог песника из Крагујевца. Учествовало је 86 ученика основних и средњих школа из шумадијских општина. Централна манифестација је одржана у Крагујевцу уз присуство великог броја ученика и родитеља и песника. Скуп су отворили првоборац Влада Сретеновић и председница Друштва „Др Саша Божовић“ књижевница Јасмина Ан Јовановић.

За најбољу песму на конкурсу проглашена је песма „Хоризонт живота“ Теодоре Весић из Раче, а најмлађи учесник Елена Живковић ученица првог разреда основне школе „Станислав Сремчевић“ побрала је највеће аплаузе, и понела титулу “Полетарац патирота”.

Прво место у категорији ученика виших разреда основних школа заузела је Милица Јанићијевић са песмом „Питам се“, а у категорији средњих школа Петровић Ивана са песмом „Птица слободе и мира“. У категорији ученика нижих разреда најбоља је била Јелисавета Марковић са песмом “Србија земља најбоља”. Изван конкуренције најбоља песма је “Слова која не ћуте” ученика средње економске школе Буђевац Михаила, који је понео признање СУБНОР-а “Велико хвала”.

Награђенима су уручени су пригодни поклони које је припремио СУБНОР Крагујевац. Првоборац Влада Сретеновић је изразио задовољство што су деца настављачи љубави према отаџбини и негују успомену на слободаре и слободарство.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.