САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НЕПРОЦЕЊИВО ИСКУСТВО И ИЗВАНРЕДАН РАД

У говору на свечаној седници СУБНОР говорио је министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђорђевић.

„Част ми је и задовољство што присуствујем свечаности којом обележавамо стогодишњицу од ослобођења Београда у Првом светском рату, 74. годишњицу од ослобођења Београда у Другом светском рату и седам деценија непрекидног постојања СУБНОР Србије.

Свим представницима СУБНОР-а за Републику Србију и за културу сећања српског народа значајне организације, желим да честитам јубилеј и да захвалим на свему што сте учинили у досадашњем раду.

Као кровна, добро организована и умрежена организација учесника, представника и потомака бораца из ратова за ослобођење и одбрану елементарних права српског народа у најтежим тренуцима наше новије историје, СУБНОР представља најзначајније и најактивније борачко удружење које континуирано ради на неговању сећања на најбоље и најпожртвованије међу нама, али се одликује и активним ангажманом у области унапређења положаја бораца и борачких права у нашем друштву.

Због тога ћете и у новом закону добити заслужено место – статус организације од посебног друштвеног заначаја.

Поучени занемаривињем, умањивањем заслуга и уопште лошим третманом бораца из Првог светског у Краљевини Југославији, активисти СУБНОР-а су марљивим и ефикасним радом, великим залагањем и посвећеношћу у не тако давној прошлости, у околностима у којима људска права можда нису била тако неприкосновена као данас, успели да изборе и као своју тековину у наслеђе оставе многа права која и сада уживају ратни војни инвалиди.

Иако је СУБНОР настао као друштвено-политичко удружење у склопу шире друштвене организације карактеристичне за тадашњи централизовани социјалистички систем, успео је да се избори за аутономију у раду, и, за разлику од неких других организација које су углавном служиле за спровођење воље „одозго“, СУБНОР је спроводио сопствене иницијативе и у народу стекао углед инокосног државног органа, у коме су чланови савеза бораца заиста имали снажан ослонац и без страха користили тај проверени механизам за остваривање својих грађанских права, која су у то време често била само декларативна и за већину других грађана неостварива у пракси.

Поникли сте на традицијама очувања слободе и независности, и доказали сте да сте им верни и привржени и онда кад је избио грађански рат у бившој Југославији. Многи чланови СУБНОР-а су и тада, већ у својим поодмаклим годинама, учествовали у одбрани српског народа у Хрватској и Босни и Херцеговини, чиме сте поново доказали да без обзира на смену идеологија, партија или држава, идеја народног достојанства и грађанских права остаје оно за шта се вреди бескомпромисно борити. Треба поменути и ваш допринос у одбрани од НАТО агресије 1999. године, у том, надамо се, последњем неравноправном и неправедном изазову наметнутом српском народу.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у вама види искреног сарадника, истрајног преговарача и искусног саборца, и ваше непроцењиво искуство и даље може и треба да буде на корист наше отаџбине и данас, пред крај друге деценије 21. века, када је политика Републике Србије знатно више него у последњих неколико деценија посвећена стабилности у региону и мирном животу свих њених грађана.

Још једном, свим борцима, потомцима и поштоваоцима Народноослободилачке борбе и других ослободилачких ратова окупљених око СУБНОР-а Србије честитам јубилеј са жељом да и надаље учествују у борби за бољу, развијенију и богатију отаџбину“ – рекао је министар Зоран Ђорђевић.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.