Кадињача

У СЛАВУ ХРАБРИХ ПАРТИЗАНА

На историјској Кадињачи одржан је 29. новембра велики народни збор, у присуству око две хиљаде грађана посвећен 71.годишњици последње одбране слободне територије Ужичке републике. Тога дана 1941.године одиграо се драматичан бој између нејаких партизанских снага и надмоћних јединица немачког окупатора.

Кадњачу су браниле малобројне снаге: три непотпуне чете Радничког батаљона: кројачко-обућарске, ткачке и пекарске чете, две малобројне чете Посавског одреда и Орашка чета 2.шумадијског одреда,укупно око 260 бораца. Немци су нападали јаким снагама: први батаљон 399.пука, по немачким подацима, јачине од око 800 људи.

У неравној борби браниоци су претрпели велике губитке: погинуло је укупно 108 бораца (57 из Радничког батаљона, 28 Шумадинаца и 23 Посавца). Браниоци су у вишечасовној борби задржали немачку јаку колону и донекле обезбедили евакуацију рањеника и других снага према Златибору.

Учеснике збора позравио је домаћин свечаности, Саша Милошевић, градоначелник Ужица. О браниоцима Кадињаче беседили су пуковник у пензији и новинар ветеран Јован Радовановић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије и аутор монографије „Раднички батаљон и борбе на Кадињачи“ и др. Жарко Обрадовић министар просвете у Влади Републике Србије.

У уметничком делу програма певачко друштво „Златиборска вила“ извело је сплет партизанских песама, а глумци Народног позоришта из Ужица говорили су рецитал о браниоцима Кадињаче.