Клуб генерала и адмирала

ПРЕДСЕДНИК ЉУБИША СТОЈИМИРОВИЋ

Миодраг Зечевић почасни члан

У Дому војске у Београду је 28. новембра одржана изборна скупштина Клуба генерала и адмирала Србије, колективног члана СУБНОР-а Србије, којој су присуствовали и помоћник министра одбране за људске ресурсе Јово Мијаковић, начелник Управе за кадрове генерал-мајор Слађан Ђорђевић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић, председник СУБНОР-а Србије др Миодраг Зечевић и председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић.

Извештај о четворогодишњем раду поднео је председник Скупштине генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић, који је нагласио да је Клуб остао на позицијама нестраначког и независног непрофитног удружења.

„Оцењујем да је извршни одбор Клуба одговорно и ефикасно руководио радом Клуба, уз поштовање планске и финансијске дисциплине. Секције клуба су, захваљујући руководиоцима, дале највећи допринос резултатима о којима вам данас могу говорити. Подружница у Нишу радила је веома успешно уз ангажовање око 80 одсто чланова. Посетили смо и елитне јединице Војске Србије 4. бригаду КоВ, Војној бази ,,Југ“, 98. Ваздухопловној бригади и Аеродрому ,,Лађевци“, Специјалној бригаде у Панчеву, 3. бригаду у Нишу и делове Централне логистичке базе Војске Србије“.

Три публикације на најбољи начин сведоче о раду Клуба генерала и адмирала. Реч је о тротомном зборнику посвећеном десетогодишњици од агресије на СРЈ ,,Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО-а 1999“, потом о књизи генерала Радована Томановића ,,Професионалне вредности генерала и адмирала”  и монографији ,,Генерали и адмирали Србије 1981-2011”.

Клуб је учествовао и у организацији више округлих столова и других садржаја у сарадњи са Београдским форумом за свет равноправних и  СУБНОР-ом Србије. Много тема из пера чланова клуба објавили су други издавачи, пре свих Београдски форум и СУБНОР Србије. Произведена су и четири документарна филма у издању Клуба.

 

Неговање светлих традиција

„Клуб је веома посвећен неговању традиција наших ослободилачких ратова. Остварили смо низ контаката и доставили захтеве на многе адресе јавних, политичких и друштвених институција за подизање јединственог меморијалног центра  и споменика жртвама агресије НАТО-а. До сада нисмо наишли на подршку у претходној власти“ – истакао је Стојимировић.

Ове године учињени су и значајни кораци у међународној сарадњи. На иницијативу Београдског форума за свет равноправних да на округли сто посвећен обележавању 13-годишњице агресије НАТО-а на СРЈ позову представнике асоцијације ,,Војници против рата” из Чешке Републике, Клуб генерала је прихватио да им буде домаћин. У делегацији су били пуковник у пензији Јиржи Буреш и генерал-мајор у пензији Михаил Гондек. Том приликом потписан је и Протокол о сарадњи.

На позив удружења ,,Војници против рата“ и словачког удружења ,,Клуб пограничних области Словачке, двочлана делегација Клуба је организовала узвратну посету од 7. до 9. септембра, а поводом Дана Словачког устанка и учествовали на јавној трибини чија је тема била ,,Заштита мира и опасности савремених ратова“ . Темa наше делегације ,,Агресија НАТО-а на СРЈ” прихваћена је са уважавањем, па чак и одушевљењем.

„За афирмацију Клуба пред великим бројем страних организација био је веома  значајан наступ трочлане делегације на другом заседању Међународног консултативног савета резервних официра у Братислави од 23. до 25. маја ове године. Учествовале су делегације из 24 земље, седам из средње и западне Европе и 15 из Азије са простора бившег СССР-а. Учествујући у својству посматрача, наша делегација је обавестила учеснике скупа о нашем Клубу“ – рекао је генерал Стојимировић.

 

Формирање меморијалног центра

Председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије генерал-пуковник у пензији др Видоје Пантелић обавестио је присутне да су сви задаци планирани у протеклом периоду у потпуности испуњени.

Пантелић је представио и Програм рада Клуба генерала и адмирала Србије у 2013. години.

„Клуб ће и даље на основу захтева наставити да пружа потребну помоћ пензионисаним војним лицима којима се суди пред Међународним трибуналом у Хагу. Деловање ускладити са преузетим обавезама преко надлежних државних институција, поштујући државне интересе Републике Србије и уважавајући наше реалне могућности. Заложићемо се да Влада Србије отпочне рад на реализацији одлуке о формирању меморијалног центра сећања на жртве агресије НАТО-а 1999. године. Захтеваћемо код надлежних органа државе и града легализацију и обнову споменика жртвама агресије НАТО-а ,,Вечна ватра“ – подвукао је Пантелић.

Клуб генерала и адмирала Србије једногласно је донео одлуку о учлањењу у Међународни консултативни комитет организације резервних официра.

 

Зечевић – почасни члан

После проглашења француског генерала Галоа и руског Ивашова, за почасног члана Клуба генерала и адмирала Србије  изабран је професор др Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије.

Генерали и адмирали Србије поново су изабрали генерал-потпуковника у пензији Љубишу Стојимировића за председника Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, а генерал-пуковника у пензији др Видоја Пантелића за председника Извршног одбора.

Захвалнице Клуба генерала, као признање за изванредну сарадњу и значајан допринос раду и афирмацији тог удружења додељене су генерал-мајору Данку Јовановићу, начелнику Управе за логистику Генералштаба ВС, потпуковнику Биљани Пашић, начелници Одељења за опште послове Медија центра ,,Одбрана“, Зори Цветковић, начелници Сектора за организацију и промоцију МЦ ,,Одбрана”, Команди 3. бригаде КоВ ВС, Библиотеци града Београда, Друштву Српских домаћина, Новинској агенцији ,,Танјуг”, Редакцији листа ,,Војни ветеран”, Редакцији гласила ,,Добровољачки гласник”, Фабрици мазива Крушевац, Милораду Блечићу, секретару републичког одбора СУБНОР-а Србије, Младену Генчићу, генералном директору ,,Делта“  д.о.о. Кладово, Маји Тешић, симултаном преводиоцу, Јовану Тодоровићу, сниматељу ТВ мост из Новог Сада, Љубомиру Шубари, председнику Управног одбнора Фабрике мазива Крушевац, генерал-потпуковницима Божидару Божовићу, Гојку Брајовићу, Јовану Милановићу и Томиславу Младеновићу, вицеадмиралу Владу Нонковићу, генерал-мајорима Радославу Бабићу, Љубомиру Бајићу, Радомиру Гојовићу, Милошу Ђошану, Стојану Марковићу и Петру Тркуљи  и пуковнику Тихомиру Милосављевићу.