Радио телевизија Србије

КОМЕ И ЧЕМУ СЛУЖИ „РАВНА ГОРА“

Јавни телевизијски сервис РТС упорно наставља, без обзира на поновљене протесте у добром делу јавности у нашој земљи и чак ван ње, да снима са приватном породичном мануфактуром Бајића наводно уметничку и „помиритељску“ серију под ваљда радним насловом „Равна гора“.

СУБНОР Србије је у више наврата аргументовано протествовао против такве работе, али су се и РТС и њен директор Тијанић грубо оглушивали и делили уобичајене увреде на начин несвојствен интелектуалној комуникацији.

СУБНОР Србије је, такође, упозорио да ће своје многобројно чланство и уопште комплетно гледалиште те телевизије позвати на грађанску непослушност и, уколико РТС настави да финансира поменуту серију из средстава које прикупи харачем званим обавезна претплата, да убудуће обуставе уплату наметнуте дажбине. О томе је СУБНОР Србије обавестио, иначе, надлежне министре у Влади Србије – за културу и информисање Петковића и за финансије Динкића.

Председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, проф др Миодраг Зечевић, обратио се јавним писмом и Програмском одбору Радио телевизије Србије и проф.др Драгољубу Мићуновићу као челном човеку тог органа и представнику Демократске странке као донедавно владајуће политичке гарнитуре.

Писмо проф.др Миодрага Зечевића објављујемо у целини.

„Поштовани професоре, иако Програмском одбору РТС ускоро истиче трогодишњи мандат, замолио бих Вас да ми кажете (“ваше право да знате све“) какву препоруку односно сугестије је Програмски одбор упутио генералном директору и Управном одбору РТС када се одлучивало о усвајању пројекта снимања ТВ серије “Равна гора“. Ако препоруке и сугестије Одбор није упутио, питање је – зашто није упутио. Ако јесте, на бази каквих истраживања и анкета, односно сопствених оцена,  је Одбор то учинио.  Ово Вас питам зато што живи учесници НОБ-а, потомци погинулих и умрлих бораца и поштоваоци, њих близу 100 хиљада, са дубоким огорчењем прате дешавања око снимања ове недоличне серије. Истакнуте личности су читаву ову ујдурму већ оцениле крајње негативно, како са историјске тако и уметничке и цивилизацијске тачке гледишта.

Поражавајуће за Србију. Недавно је и Радио “Слободна Европа“ емитовао тзв. мост  Е. Карабега са двоје истакнутих наших историчара по којима ће евентуално емитовање ове серије означити фаталан ударац антифашизму у Србији. За разлику од Немачке где је деведесетих година емитовање серије о Холокаусту у ударном вечерњем термину на националној ТВ имало изванредан, одлучујући, утицај у позитивном смислу, емитовање серије “Равна гора“ имаће такође снажан негативан ефекат и ударац доказаној историјској истини у свету и нови напад на антифашизам у Србији – сложили су се историчари у поменутој емисији. Последице по Србе и Србију могле би бити несагледиве.

У причу о “другом антифашистичком покрету у Србији“ (четници) не верује ни велика већина Срба а камо ли друге земље и народи. Они који о томе причају звуче као када се у шали каже – сам себи говори Ви“ – стоји у писму које је председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић, упутио проф.др Драгољубу Мићуновићу и Програмском одбору Радио телевизије Србије.