Краљево

СРАМОТА ЈЕ, МОЈ ПРОФЕСОРЕ!

Одбор СУБНОР-а у Краљеву упутио је отворено писмо градоначелнику свог града, које објављујемо – као опомену и пример осталима – у целини.

Свестан чињенице да упорно избегавате било какву комуникацију са више од 4000  чланова СУБНОР-а и чланова њихових породица, који су Ваши суграђани у граду у коме сте Ви Градоначелник, принуђен сам да Вам се овако обратим, јер захтев СУБНОР-а Рашког округа са предлогом листе проблема о којима морамо постићи минимум сагласности и даље стоји негде у фиокама секретарице Вашег кабинета.

У међувремену Град Краљево, обележио је неколико значајних датума, који без учешћа борачке организације нису могли бити достојно обележени. Ви вероватно знате разлоге за овакво понашање, али исто тако објашњење дугујете овој, не малој асоцијацији Ваших суграђана.

Погађате да мислим на Октобарске свечаности и Дан ослобођења Краљева, битне датуме у историји овог града на чије обележавање Ви и Ваш протокол нисте нашли за сходно ни да нас позовете.

Можда Вас још нису обавестили, мој професоре, да су 14. oктобар 1941. и 29. новембар 1944. године историјски датуми из периода Народноослободилачког рата (1941.-1945.) нераскидиво везани са борачком организацијом и да било какво немушто прекрајање историје ту чињеницу не може променити.

Тако је од 1970. године

Борачка организација општине Краљево, расписала је општи југосовенски анонимни конкурс 1970.године за пројекат Спомен парка стрељаним родољубима – тадашњим житељима Краљева, на простору између железничке станице и Грдичке косе, на коме су прву награду и право на извођење пројекта освојили архитекте Спасоје-Паја Крунић и Драгутин Ковачевић.

Новац за изградњу прве фазе пројекта обезбедиле су борачке организације из свих крајева СФРЈ, као и 11000 грађана својим прилозима, из земље и иностранства. Вредност пројекта износила је преко 30.000.000 ондашњих динара и претпостављала је заштићен комплекс од 32 хектара са јасно утврђеним фазама и целинама, сходно пројекту. Прва фаза је започета и изграђена 1971. године и предата на управљање Граду.

Како се Град последњих десет година односи према овом споменику добро Вам је познато. Претворен је у градску депонију, простор за испашу коња, а све што је могло да буде украдено и оскрнављено тако је и завршило.

Срамота је то, мој професоре, за Град Краљево и тужан однос према житељима Краљева којима Немачка војна сила невинима одузе животе, уз свесрдну помоћ четника и Недићеве милиције. Намерно сте то заборавили и на гробовима невино страдалих људи упорно изједначавате џелате и жртве.

А шта учини председник?!

Несхватљива је чињеница да председник Скупштине Вашег града, 70 година после стрељања 6000 наших суграђана, избеглица из свих крајева ондашње земље и грађана околних места, поново пребројава жртве и прави некакве спомен собе ван пројекта са јединим мотивом, да што је могуће више, умањи број стрељаних.

Шта је сврха тога, шта је мотив, шта је циљ?!

На овом стратишту је много знаменитих људи и државника из земље и света добило Повељу против рата, за мир у свету, а историјски значај овог догађаја, својим присуством и директним телевизијским преносима, потврдили су милиони људи. Вишедневна обележавања на различите начине уприличеним културним манифестацијама била су понос овог града.

Шта се то у међувремену догодило, мој професоре. Данас криваца нема. Постоје само жртве. Чије?

Ослобођење Града Краљева још је један значајан датум у историји Града у коме сте Ви Градоначелник, мој професоре. Још једном на споменику људима који несебично дадоше своје животе за слободу Краљева, рекосте да нема разлике између партизана и четника и још једном изједначисте окупаторе и ослободиоце.

Можда Вас поново нису обавестили, али споменик, на коме изговористе ту ноторну неистину, подигао је Општински одбор СУБНОР-а својим средствима 1977.године у спомен на погинуле борце ИВ Црногорске пролетерске бригаде, III и VI Српске бригаде, XXV Дивизије (XВIII Српска бригаде) и 223.дивизије Црвене армије (1041.стрељачки пук). Споменик је дело архитекте овдашњег Александра Васиљевића, радове извело ГП Каблар, СУБНОР Краљево платио 500.000 ондашњих динара и пренео споменик на управљање Граду.

Историја и пријатељи

Вероватно Вас, мој професоре, нису обавестили ни о томе да када дођу тешка времена, а посебно Ви и Ваша странка, гледамо у „мајку Русију“, посебно ових дана, а изгинуле Црвеноармејце Ви изједначисте са Немцима и домаћим издајницима, без трунке савести.

Народ који не поштује своју историју и своје пријатеље у тешким временима, нема будућности, мој професоре, а Ваша обавеза, као педагога, без обзира на вокацију, је да истину преносите на млађе генерације.

Ретки су народи у свету, а посебно овако мали, који у борби против фашизма у Другом светском рату дадоше такве жртве.

Нико нема право, па ни Ви мој професоре, да ту чињеницу игнорише, историју прекраја, а жртве заборавља. Размислите мало о свему. Овај народ уме да опрости, али никада не заборавља, па ће свима, па и Вама мој професоре, наћи место у историји Краљева.

Прочитајте књигу „Револуција на камену“ Рада Јоветића, знаменитог житеља Вашег града, из 1978.године, па ћете се обавестити да Град Краљево, у коме сте ви Градоначелник, има више од 330 споменика из периода Другог светског рата који су пренети на управљања Граду, а данас су у јадном стању и препуштени сами себи. Веороватно су грађани, који су их подизали, знали зашто су то чинили. Ако књигу немате послаћемо Вам је као доказ да ништа не почиње и не зависи од воље једног човека.

СУБНОР Краљево