Пријепоље

Пријепоље

ПРОЛЕТЕРИ ПРОТИВ ФАШИСТА

У Пријепољу је 4.децембра ове, као и свих ранијих година, одржан масовни комеморативни скуп којим је обележена 69.годишњица Пријепољске битке, у којој је, у једном ратном дану, погинуло 497 прекаљених бораца, у највећем броју из Друге пролетерске, Прве шумадијске и Треће санџачке пролетерске бригаде.

Организатори комеморативног скупа су и ове године били Општински одбор СУБНОР-а и Општина Пријепоља. Републички одбор СУБНОР-а је организовао посету, где је само из Београда аутобусом у град на Лиму стигло 55 бораца и њихових потомака. Међу борцима су били само тројица који су могли издржати тако напоран пут: Борислав Домановић, Ђорђе Бујак и Михаило-Микица Стевовић.

Присуствовале су и делегације борачке организације из више крајева Србије, као и из Црне Горе и Босне.

Меморијални скуп отворио је Милош Лучић, председник Општинске организације СУБНОР-а и у време ове драматичне битке борац Треће санџачке пролетерске бригаде. На Спомен-обележје је положено више од 30 венаца, при чему је венац Републичког добора СУБНОР-а Србије положила делегација у саставу председник проф. др Миодраг Зечевић, потпредседник Бранислав-Бацко Поповић и секретар Милорад Блечић.

После полагања венаца говорио је председник Општине Пријепоље Емир Хашимбеговић, а затим потпредседник Републичког одбора и председник Градског одбора  Београда, генерал др Бранислав-Бацко Поповић.

Генерал Поповић је, говорећи о тешким и славним данима кад се догодила битка код Пријепоља, нагласио да је током НОБ било много жестоких борби, али је тешко наћи да је нека вођена на тако узаном простору као онда у долини Лима код Пријепоља:

„Немци су припремали офанзиву и напад са елитном јединицом из Грчке и са Сутјеске, имала је преко 20.000 изузетно обучених и опремљених војника, којом је командовао Франц Штетнер, онај исти из Београдске операције. За операцију којој су дали име „Бљесак муње“,  припремили су сваки елеменат. На главном тежишту ангажовано је 14.000 немачких војника, помагало им је 2.600 припадника муслиманске милиције и 1.000 четника Драже Михаиловића. Јуришници из муслиманских редова су се бунили што су у истом строју са четницима, а немачки пуковник Карло Кемплер им је гласом без поговора наредио да су сви заједно под командом Вермахта и да сваки муслиман и сваки четник мора бити послушан, дисциплинован и коректан, међусобна непријатељства су престала и свако прекорачење наредбе казниће се најстроже“.

Генерал Поповић је, на комеморативној свечаности у Пријепољу, истакао и да борци те славне битке пре 69. година нису знали да су својом титанском храброшћу омогућили извлачење на сигурније локације 3.000 рањеника из Пљеваља. Тај дан, 4.децембар 1943, редовно обележаван посебно од борачке организације СУБНОР-а Србије, велики је по невиђеном јунаштву пролетера и Шумадинаца.

У програму, који је веома успешно водио Милан Лучић, учествовали су ученици Основне школе „Милосав Стиковић“ са Коловрата и Гимназије из Пријепоља,  као и песник Слободан Вучинић из Пријепоља.

Делегација СУБНОР-а Србије, предвођена проф.др Миодрагом Зечевићем, обишла је и Завичајни музеј у Пријепољу и том приликом уручила посебно признање за неговање историјске истине и традиције НОБ и НОП. Повеља СУБНОР-а, у знак захвалности, додељена је и Скупштини општине Пријепоља.

no images were found