САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854982Укупно посета:
  • 2640816Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ПРОЛЕТЕРИ ПРОТИВ ФАШИСТА

У Пријепољу је 4.децембра ове, као и свих ранијих година, одржан масовни комеморативни скуп којим је обележена 69.годишњица Пријепољске битке, у којој је, у једном ратном дану, погинуло 497 прекаљених бораца, у највећем броју из Друге пролетерске, Прве шумадијске и Треће санџачке пролетерске бригаде.

Организатори комеморативног скупа су и ове године били Општински одбор СУБНОР-а и Општина Пријепоља. Републички одбор СУБНОР-а је организовао посету, где је само из Београда аутобусом у град на Лиму стигло 55 бораца и њихових потомака. Међу борцима су били само тројица који су могли издржати тако напоран пут: Борислав Домановић, Ђорђе Бујак и Михаило-Микица Стевовић.

Присуствовале су и делегације борачке организације из више крајева Србије, као и из Црне Горе и Босне.

Меморијални скуп отворио је Милош Лучић, председник Општинске организације СУБНОР-а и у време ове драматичне битке борац Треће санџачке пролетерске бригаде. На Спомен-обележје је положено више од 30 венаца, при чему је венац Републичког добора СУБНОР-а Србије положила делегација у саставу председник проф. др Миодраг Зечевић, потпредседник Бранислав-Бацко Поповић и секретар Милорад Блечић.

После полагања венаца говорио је председник Општине Пријепоље Емир Хашимбеговић, а затим потпредседник Републичког одбора и председник Градског одбора  Београда, генерал др Бранислав-Бацко Поповић.

Генерал Поповић је, говорећи о тешким и славним данима кад се догодила битка код Пријепоља, нагласио да је током НОБ било много жестоких борби, али је тешко наћи да је нека вођена на тако узаном простору као онда у долини Лима код Пријепоља:

„Немци су припремали офанзиву и напад са елитном јединицом из Грчке и са Сутјеске, имала је преко 20.000 изузетно обучених и опремљених војника, којом је командовао Франц Штетнер, онај исти из Београдске операције. За операцију којој су дали име „Бљесак муње“,  припремили су сваки елеменат. На главном тежишту ангажовано је 14.000 немачких војника, помагало им је 2.600 припадника муслиманске милиције и 1.000 четника Драже Михаиловића. Јуришници из муслиманских редова су се бунили што су у истом строју са четницима, а немачки пуковник Карло Кемплер им је гласом без поговора наредио да су сви заједно под командом Вермахта и да сваки муслиман и сваки четник мора бити послушан, дисциплинован и коректан, међусобна непријатељства су престала и свако прекорачење наредбе казниће се најстроже“.

Генерал Поповић је, на комеморативној свечаности у Пријепољу, истакао и да борци те славне битке пре 69. година нису знали да су својом титанском храброшћу омогућили извлачење на сигурније локације 3.000 рањеника из Пљеваља. Тај дан, 4.децембар 1943, редовно обележаван посебно од борачке организације СУБНОР-а Србије, велики је по невиђеном јунаштву пролетера и Шумадинаца.

У програму, који је веома успешно водио Милан Лучић, учествовали су ученици Основне школе „Милосав Стиковић“ са Коловрата и Гимназије из Пријепоља,  као и песник Слободан Вучинић из Пријепоља.

Делегација СУБНОР-а Србије, предвођена проф.др Миодрагом Зечевићем, обишла је и Завичајни музеј у Пријепољу и том приликом уручила посебно признање за неговање историјске истине и традиције НОБ и НОП. Повеља СУБНОР-а, у знак захвалности, додељена је и Скупштини општине Пријепоља.

[nggallery id=35]
Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.