САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

УВЕК ЋЕМО БИТИ НА БРАНИКУ ОТАЏБИНЕ

Народном скупу на Кадињачи, изнад Ужица, обратио се и потпредседик СУБНОР-а Србије Жељко Зиројевић.

„Обраћам Вам се, у име председника СУБНОР-а Србије, Душана Чукића и монолитне јединствене, патриотске и антифашистичке организације која је за 70 година свог трајања и постојања показала и доказала како се чува, негује и брани Отаџбина.

На данашњи дан легендарни Раднички батаљон предвођен херојима Душаном Јерковићем, Андријом Ђуровићем, борцима који су пре свега били браниоци Отаџбине, војнички нешколовани али срцем наоружани зауставио је фашистичке снаге и омогућио несметано повлачење партизанских снага, грађана и народа Ужица на слободну територију као и Врховног штаба НОВ и ПОЈ.

Њихов хероизам је данас а и за будућност остао запамћен јер се није веровало да се неко тако мали, војнички необучен али добро организован под стегом КПЈ и Врховног штаба НОВ и ПОЈ може супротставити немачкој солдатески.

Пекари, оружари, текстилци и металци тог 29. новембра 1941. године прихватили су неравноправну борбу са вишеструким непријатељем који је потпомогнут домаћим издајницима сматрао да ће врло брзо скршити отпор бранитеља Кадињаче.

Борци Радничког батаљона свесни да бране слободу, и да штите повлачење партизанских снага, руководства Устанка као и повлачење грађана су као један стали на браник Отаџбине. Њихове жртве нису биле узалудне а из њихове крви никла је слобода у којој ми живимо и уживамо.

СУБНОР Србије настављајући традиције слободе и слободара, бораца Радничког батаљона са Кадињаче али исто тако и бораца са Игмана, Козаре, Неретве, Сутјеске, Дрвара и Сремског фронта али и са Сајмишта, Шумарица, Краљева, Бањице, данас са овог светилишта поручује свима који не мисле добро Србији и нашем народу, да смо ми настављачи антифашизма и патриотизма, слободе и слободарства и увек спремни да се супротставимо сваком злу које долази против наше Отаџбине.

Ми који данас у својим редовима имамо преко 130.000 чланова, осведочених антифашиста били смо и бићемо увек спремни да се супротставимо свакоме ко мисли, жели или хоће да нас омаловажава али исто тако и покуша да задре у нашу територију.

Ми се сматрамо достојним потомцима и настављачима слободарских традиција бесмртних јунака Вожда Карађорђа, војводе Танаска Рајића, Путника, Мишића, Степе, али и легендарних бораца Радничког батаљона и бесмртне Кадињаче.Живела Србија! – завршио је говор у част јунака наших ослободилачких ратова Жељко Зиројевић, потпредседник СУБНОР-а Србије.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.