САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА ЈЕ СВЕТА РЕЧ

Кадињача. 29. новембар 1941. године. На коси борци Радничког батаљона заузели положај и чекају разуларене фашистичке немани да им спрече продор и опкољавање партизанских јединица и народа који крећу ка слободној територији.

Почиње беспоштедна борба. Херојски гину, међу њима њихов командант Андрија Ђуровић и командант Ужичког партизанског одреда Душан Јерковић. Заустављају непријатеља и одлазе у легенду, трајање, у вечност.

Кадињача, 77 година после овог херојског чина Радничког батаљона. Мноштво делегација из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније. Заједно омладина, борци, припадници Војске Србије, државне делегације.

Уз звуке Лењиновог посмртног марша полажу венце на споменик што се винуо у небо. У име Владе Србије државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Ненад Нерић, у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића потпредседник Жељко Зиројевић.

Венце полажу потомци погинулих бораца, Војске Србије, града Ужица, СУБНОР-а Ужица, Бајине Баште, Ариља, Пожеге, Аранђеловца, Чајетине, Пријепоља, Крагујевца, Лучана, Прве Пролетерске, кантона Сарајево.

Уз химну Србије и химну СУБНОР-а „Партизан сам, тим се дичим“ прво се у име СУБНОР-а Србије обраћа академик пуковник проф. Жељко Зиројевић, који говори о славним данима борбе за слободу, данашњим изазовима, обавезама државотворне, патриотске антифашистичке организације.

ГОВОР ЖЕЉКА ЗИРОЈЕВИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД ИМЕНОМ ”УВЕК ЋЕМО БИТИ НА БРАНИКУ ОТАЏБИНЕ”.

У име Владе Србије, државни секретар Ненад Нерић, говорећи о хероизму и јунаштву бораца Радничког батаљона истакао је између осталог:

„Њихово херојство је данас најсветлији пример борбе за слободу, јер данас у овом времену када се ратови не воде само оружјем и када непријатеља не препознајемо само према униформи потребни су нам нови хероји да бране крвљу стечену слободу. Слобода је највреднија реч у нашем језику. Слобода је оно што морамо оставити нашим потомцима. Хвала онима који су положили животе за нашу слободу“.

У уметничком програму учествовали су глумци Ужичког позоришта, хор „Браћа Барух“ из Београда а уметница Ивана Жигон казивала је надахнуто стихове из поеме Славка Вукосављевића  „ Кадињача“.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.