САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803661Укупно посета:
  • 2528668Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОПЕТ НАМ ПЛЕТУ ЗЛОКОБНЕ МРЕЖЕ

Интонирањем химне „Боже правде“ коју је отпевала Нена Ђурић, у амфитеатру Средње уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у организацији СУБНОР-а Неготин почело је обележавање 29. новембра – Дана Републике.

Учеснике свечане академије поздравила је историчар Лидија Милосављевић, председник Секције потомака и поштоваоца овдашњег СУБНОР-а.

”У овом трену, када се око наше змље опет плету злокобне мреже, кад се Србима на Косову и Метохији, ускраћују хлеб, млеко, лекови и кисеоник у болницама, кажем да су нам овакви скупови веома потребни. Циљ је да негујемо упомене на нашу историјску прошлост.Као историчару недавно ми је засметала, горко сазнање да наша млада популација нема никакво знање о историјским чињеницама и жртвама из наше блиске и даље прошлости. То незнање потврђује истину колико је доласком тзв. „демократске власти“ после 2000. године, уназађена наша младост и историја тиме што су из наставног програма брисани значајни детаљи и битке за слободу.

Није ово од јуче. Наметнута су нам мудровања да се хвалимо поразима. Заборавили смо епопеје о Церу, Колубари, албанској голготи Плавој гробници, храбрим Солунцима, Кадињачи, Козари, биткама на Неретви и Сутјесци, страдању српског народа у Западној Србији током 1941…Замало да нам се забрани неговање успомена на победе против фашизма у Другом светском рату и на антифашистички карактер наше борбе. Забрањивано је да злочин наводно демократског света који је на своју руку, мимо међународног права, мучки бомбардовао суверену и слободну Србију крајем прошлог 20 века, назовемо правим именом – злочином”.

Пригодан програм извели су Етно група „Класје“ и рецитатори основне школе Вук Караџић и Неготнске гимназије, фолклорна група из Основне школе ”Бранко Радичевић” и ученици Средње уметничке школе „Стеван Мокрањац.

Након свечане академије одржана је Скупштина СУБНОР-а Неготин на којој су високом оценом оцењени четворогодишњи Извештај о раду и Програм рада за 2019. годину. Поверење да и у наредном периоду воде неготинско Општинско удружење СУБНОР-а поново су добили за председника Драгољуб Филиповић, за заменика председника Чедомир Афремовић, за потпредседнике професори Лидија Милосављевић и Боривоје Савић, а за секретара је инжењер Љубиша Булбић. У циљу кадровског обнављања и освежавања ОУ СУБНОР Неготин је са 25 чланова повећао број чланова Општинског одбора на 37, а Председништва са 15 на деветнаест чланова.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
14°
Mostly Cloudy
05:0120:08 CEST
WedThuFri
min 13°C
18/12°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.