Караџин (Књажевац): КАРАЏИН ЈЕ РЕКАО – СЛОБОДА

У ноћи 7/8 август по одлуци Среског комитета КПЈ у Књажевцу, одлучено је да се у поводу формирања првог партизанског одреда (Заглавачко-Тимочког) изврши диверзија на прузи Ниш-Прахово код Доњег Зунича што је и учињено.

Дана 8. августа 1941. године на месту Караџин, близу Штрпца, формиран је Заглавачко-Тимочки партизански одред од 12 бораца, чланова КПЈ и СКОЈ-а. Први командант био је Љуба Радуловић-Крња а политкомесар Димитрије Тодоровић-Каплар, дипломирани правник који је био и оснивач партијске организације у Књажевцу и њен први секретар. Стрељан је од стране четника 17. марта 1942. у Куршумлији и проглашен за народног хероја.

Поводом 81.годишњице од формирања овог одреда, одржан је на Караџину велики народни скуп и положени венци на спомен обележја. Венце су положиле делегације Војске Србије, локалне самоуправе Књажевца, СУБНОР-а Србије, Књажевца, Пирота, Бољевца, Зајечара, Сокобање, Сврљига, Неготина, Ниша, Бора, Мајданпека, Удружења РВС и пензионера Књажевца и Минићева, политичких партија и странака, потомци бораца НОР-а, припадници посебних јединица полиције из Тимочке Крајине…

Окупљенима се обратио председник СУБНОР-а Књажевац Миле Милојковић и истакао значај данашњег дана за цео овај крај када је формиран први партизански одред и отпочела борба против фашистичког завојевача и њихових слугу. У име СУБНОР-а Србије, председника генерала Видосава Ковачевића и Председништва присутне је поздравио потпредседник, академик пук. Жељко В. Зиројевић који је истакао значај сећања на све слободаре, ратнике и борце за слободу своје земље и народа који су своје животе дали за наше боље сутра. Покушаји ревизије историје, величање издајника и злочинаца никада неће проћи јер је СУБНОР надасве препознатљив између осталог и кроз борбу за истину као и непремостива баријера свима онима који то покушавају.

Пошто су чланови КУД-а „Сунчана јесен“ из Књажевца извели рецитал посвећен борби за слободу уз звуке хармонике и партизанске песме, најмлађи чланови КУД-а извели су сплет игара из Србије.

Плакете СУБНОР-а Србије уручене су др Славољубу Јовановићу, Милету Милојковићу и Божидару Митровићу, а захвалнице СО Књажевац, Удружењу пензионера Књажевац и Радомиру Вељковићу.

Потпредседник Зиројевић је одржао састанак са представницима СУБНОР-а Бора, Неготина и Мајданпека заједно са координатором СУБНОР-а Србије за Тимочки округ др Славољубом Јовановићем, који су га информисали о својим проблемима у раду као и задацима који им предстоје. Значајно је напоменути и присуство великог броја младих на обележавању овог догађаја на Караџину.