СУБНОР Шумадије: ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА ЖРТВЕ ЗЛОЧИНА

Поводом поновног Решења Вишег суда у Ваљеву по коме је рехабилитован ратни злочинац Никола Калабић, СУБНОР Шумадије оштро реагује овим путем и жели да јавност Србије а и шире упозна са следећим чињеницама:

Никола Калабић, командант Горске Краљеве гарде Југословенске војске у Отаџбини са својим сарадницима и припадницима четничког покрета Драже Михајловића, те црним тројкама и јединицама на територији Шумадије, учинио је нечувене злочине и зверства од којих ћемо подсетити на следеће:

Дана 13. априла 1943. године четничка тројка из Калабићеве гарде у селу Чумић (засеок Кленовац) заклала је Мишка Самуиловића, Живку Карић и Адамку Секулић. Октобра 1943. године у истом селу четници Горске гарде организују крвави пир клања као на позорници и зверски убијају Живана Живанчевића-Папу, старог Прокић Илију Недића, Драгољуба Максимовића-Чадару, а потом преки четнички суд Калабићевог потчињеног Жике Павловића, осуђује на смрт још 9 лица и зверски их убија. Дана 29. децембра 1943. године Никола Калабић извештава Дражу Михајловића: „У Копљарима ухваћено на спавању и поклано 24 активна комуниста од којих су 20 цигани. Све сам поклао“.

Командант батаљона у Опленачкој четничкој бригади Тихомир Јовановић обавештава Калабића „да је у селу Бањи код Аранђеловца, заклао 18 истакнутих и окорелих црвених…“

Злочини Калабићевих четника настављају се у недоглед: Ђурђе Кузељевић, један од четничких главешина из састава Калабићеве Горске гарде зверски убија (23. маја 1943.) Даринку Радовић из Рајковца код Тополе, којој пред очима кољу две ћерке четрнаестогодишњу Станку и двадесетогодишњу Радмилу а затим и њу (Даринка је проглашена за Народног хероја). Сличну судбину као и Даринка доживљава и Живан Ђурђевић из села Балиновића (код Ваљева). Калабићеви припадници су га ухватили са синовима Марком и Радомиром и подвргли их страшном мучењу. Пред Живаном су заклали сина а њега су полумртвог везали на ражањ и пекли, да би га 25. маја 1943. године усмртили.

Шумадија не сме, не може и неће заборавити жртве Ђорђа, Паве и Димитрија Зечевића, Софију Ристић (проглашена за народног хероја), Душана Терзића, Војимира Лазића, Живадина Несторовића, Надежду Божић, Десанку Јакшић, Драгутина Јанковића, Ђорђа Ивановића, Драгомира Лазаревића, Радмилу Благојевић, Драгољуба Ивановића, проту Јеремију Исаковића из села Бање, Селену Маринковић и још много осведочених патриота и родољуба жртава Николе Калабића и његових помагача.

Због свега тога овакво Решење Вишег суда у Ваљеву о рехабилитацији Калабић Николе, заправо је поновно убијање његових жртава и као такво неприхватљиво је – каже се у реаговању СУБНОР-а Шумадије.