ЗЛОЧИНИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

Виши суд у Ваљеву, поново је из себи знаних разлога донео Решење на основу кога је усвојио захтев за рехабилитацију Николе КАЛАБИЋА, команданта Горске краљеве гарде Југословенске војске у Отаџбини.Не улазећи у ставове и поступање суда СУБНОР Србије као јединствена, патриотска и антифашистичка организација препознатљива у земљи па и шире, овим путем жели да јавност упозна са следећим, битним чињеницама и изрази свој протест против овог решења.Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача дана 5. марта 1945. године својом одлуком ф.број 424/XVI огласио је за ратног злочинца Николу Калабића, наводећи у истој, између осталог:

-Никола Калабић, као командант Горске гарде 24. 4. 1943. године а спроводећи идеју о деловању „четничких црних тројки“ свом потчињеном команданту чији је псеудоним „Папе“, лично пише: „За клање комуниста молим те добро ту ствар провери, испитај бар још три човека за те  људе који треба да се закољу. Питај Перу Милетића, Стевана Бесеровца и Живорада Пејића, па ако они кажу да су криви као комунисти онда највише закољите у Јасеници 3, Папучке 2, Гарић 2, Грабовица 2 … Твој чика Пера“.

Нису људи стока па да се закољу и откуда таква потреба да се поступа према неистомишљеницима, поготово према сународницима, исте вере, исте културе, истог језика, истих обичаја, само што другачије мисле. Зашто, то свакако није тема за суд, то је питање за све нас. Да је било клања и свирепог убијања у Другом светском рату било је и да је Никола Калабић у овоме лично учествовао и својим потчињеним то одобравао, неоспорна је историјска чињеница, и не поновило се.

Одржавао је везу са Немцима у циљу заједничке борбе против народноослободилачког покрета, одржавао везу са шефом специјалне полиције Параносом и достављао спискове сумњивих које треба затварати у логоре.

Позната је историјска чињеница да је Никола Калабић, 27. новембра 1943. године, са представником немачког заповедника за Југоисток, потписао споразум који је предвидео заједнички борбу немаца и четника против партизана.

Ако овог документа нема у нашим архивима као су тврдили историчари који су учествовали у овом срамном процесу рехабилитације, зашто не позвати у помоћ немачке изворе и архиве, они све имају, па да се види права истина.

Ми донекле можемо имати разумевања за породице ратних злочинаца, тешко је носити тај терет да вам је неко од предака чинио тако страшне злочине према свом народу, али шта ћемо са жртвама и њиховим породицама, шта ћемо са истином, шта ћемо са моралном вертикалом, шта је добро а шта је зло. Какву поруку ми шаљемо овим чином рехабилитације, нашој домаћој и међународној јавности и зашто се тиме уопште бавимо, када је историја о томе већ све рекла.

Постоје бројни записи и сведочења у којима најближи сарадници Драже Михајловића истога упозоравају на страшне злочине које Калабић и његова гарда чине према српском народу, сељаци, обични људи га се плаше више од Немаца.

Да ли је Никола Калабић лично помогао и допринео хапшењу свог команданта Драже Михајловића, нека други суде, али својим неделима и злочинима укаљао је лик четника који су Првом светском рату а и раније били храбри и одважни борци за слободу српског народа.

Дубоко верујемо да ће поново бити поништена првостепена одлука суда у Ваљеву, поготово због злочина почињених у селу Друговац у коме су неоспорно учествовали припадници Калабићеве гарде и да правосуђе државе Србије неће учествовати у ревизији историјских чињеница, која је нажалост све присутнија, у региону, али и у целој Европи.

Злочини који су почињени над невиним људима, патриотама и родољубима, члановима њихових породица, не могу се нити смеју заборавити – каже се у саопштењу СУБНОР-а Србије упућеног средствима јавног информисања у Србији.