РУДАРИ БОРБЕНИ КАО И УВЕК

СУБНОР Врања и ове године са рударима заједно прославили су 6. август Дан Рудара. У духу заједничке традиције сарадња се негује, унапређује и наставља.

Рудник олова и цинка са флотацијом „Грот“, које своју делатност одвија у Кривој Феји, селу у подножју планине Бесна Кобила. Као резултат те сарадње руководство ГРОТ-а и рудари су, поводом 30. годишњице ослобођења Врања у Другом светском рату, 7. септембра 1974. године подигли су, у кругу рудника, спомен бисту инжењеру рударства, ратнику-револуционару Владимиру Вујовићу – Вуји, борцу и команданту славне партизанске чете Трепчиних рудара.

Поводом обележавања 6. августа, Дана рудара Србије и по позиву власника, у руднику „ГРОТ“ окупили су се: делегација СУБНОР-а Србије, на челу са председником Скупштине Мирољубом Стојчићем, делегација СУБНОР-а Града Врања, на челу са потпреседником Зораном Бургићем, делегација Месног удружења СУБНОР-а Крива Феја на челу са председником Милетом Илићем и председником Месне Заједнице Крива Феја Драганом Цветковићем.

Све делегације је срдачно примио генерални директор инжењер рударства Филип Петровски, са сарадницима. Најпре је крај спомен бисте Владимиру Вујовићу одата почаст полагањем венаца ГРОТ-а и СУБНОР-а и минутом ћутања, а затим је Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије говорећи о Вуји и између осталог истакао: „ Желим да вам на самом почетку честитам велики празник, Дан рудара Србије и на изузетном пословном подухвату који успешно реализујете. Инжењер рударства Владимир Вујовић – Вуја је, као комесар Другог јужноморавског одреда а касније и као командант Осме српске ударне бригаде, био човек овог краја и са радошћу је то истицао до краја свог живота. Вуја је увек био на местима где су биле највеће борбе: напад на Црну Траву, ослобођење Трговишта, ослобођење Криве Паланке, ослобођење овог места, Криве Феје, и других места до пробоја Сремског фронта. Он је након рата активно радио на изградњи и обнови земље и посебан допринос дао развоју рударске индустрије. СУБНОР Србије, у сарадњи са Државним органима и бројним институцијама, као и привредним колективима, као што је и рудник „ГРОТ“, са поносом чувају сећање на све хероје и све важне датуме из славне историје Српског народа“.

На данашњи дан приликом прославе Дана рудара Србије свечано је отворен комплекс спомен парк око бисте народног хероја Владимира Вујовића Вује.

Посебно бих истакао да је ово јединствен пример у Републици Србији у последње време да се овакав спомен комплекс уреди и посвети борби против фашизма.

Покренута је иницијатива да овај комплекс постане спомен парк свим великанима српског рударства.

После обиласка спомен парка  за чланове наведених делегација био организован свечани пријем.

Потпредседник Градског Одбора СУБНОР-а Врање

Зоран Бургић