ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ПРВЕ РАЧАНСКЕ ЧЕТЕ

На сеновитом пропланку Боровог Брда, прве суботе у августу, скромније него ранијих година, окупило се стотинак грађана Бајине Баште и околине, потомака некадашњих партизанских ратника, учесника Народноослободилачког рата и поштовалаца слободарских традиција, да на достојан начин обележе значајан историјски датум – дан формирања Прве рачанске партизанске чете.

На спомен-обележје које подсећа на историјски датум, 3. август 1941. године, цвеће и венце су положиле делегације УБНОР-а из Бајине Баште, Ваљева, Лознице, Пожеге, Мартинаца, Лаћарка, Уба, Аранђеловца… Из Ужица су овога пута стигле делегације УБНОР-а Златиборског округа и градске општине Севојна.

Након интонирања државне химне и Интернационале, присутнима се обратила Биљана Јанковић, члан Општинског одбора УБНОР-а из Бајине Баште, која је подсетила на прве дане устанка и значај формирања Прве рачанске чете. Скупу се обратила и Нада Лукић, као један од потомака ратника из оба светска рата и бораца Прве рачанске чете, Рајака Павићевића и Милутина Лукића.

Војин Мрђа, секретар Окружног одбора УБНОР-а из Ужица, је подсетио да је „наша обавеза да чувамо тековине НОР-а, али и да се упорно боримо против оних који би да фалсификују историју и рехабилитују злочинце“. Он је посебно нагласио да се споменици који су уклоњени са Градског трга у Бајиној Башти морају обавезно вратити тамо где су и раније били. Према његовим сазнањима, из Завода за заштиту споменика постоји само дозвола да се споменици привремено уклоне док радови на тргу трају, а да се потом морају вратити на исто место.

Имамо обавезу и част да чувамо успомене на оне који су се борили за нашу слободу, да негујемо светле традиције и да спомен обележја, као свето знамење, одржавамо и сачувамо за будуће генерације – рекао је, између осталог Рајко Милинковић из делегације ваљевског УБНОР-а.

Секретар Општинског одбора УБНОР-а из Бајине Баште, уручио је захвалнице, као признања за досадашњи рад у овом борачком удружењу. Захвалнице су добили: Ивана Жигон, Божидарка Ристић, Миле Јовановић, Биљана Јанковић и Ратомир Матић.

Највише аплауза у пригодном културно-уметничком програму добила је позната позоришна и филмска глумица Ивана Жигон са својим рециталом, а потом су у програму учествовали и мушка певачка група „Такиша“ из Рупељева код Пожеге и фолклорни ансамбл КУД-а „Јелек“ из Бајине Баште.