КЊИГA „КРВАВА ГРАНИЦА“ ПРЕД НИШКОМ ПУБЛИКОМ

У организацији СУБНОР-а Града Врања, као издавача, у сарадњи са СУБНОР-ом Града Ниша у препуној сали Дома војске у Нишу представљена је књига „Крвава граница“ аутора потпуковника Драгутина Димчевског. Поред бројних високих званица, Града Ниша, Војске Србије, Полицијске управе Ниша, Цркве, образовних и културних установа, патриотских удружења и клубова, представљању књиге су присуствовали и борци из већине градова и општина југа Србије. У име издавача присутнима се обратио председник Градског одбора СУБНОР-а Врања бригадни генерал Зоран Лубура који је исказао задовољство свих чланова Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова што је Удружењу указана част да буде издавач ове вредне књиге. „Државну границу са Албанијом обезбеђивали су гранични батаљони наше војске из Урошевца, Призрена и Ђаковице. Све су то биле самосталне јединице непосредно потчињене команди Приштинског корпуса у саставу треће армије. Зашто је назив књиге „Крвава граница“? Према називима караула које носе имена и презимена војника граничара који су ту настрадали у периоду од 1952. до 1992. године јасно је да тај границе део наше државе никада није био потпуно миран. Морам рећи да су граничари једна посебна врста људи, бирају се најбољи, најспособнији војници прве категорије. На караули се војници врло брзо сједине и функционишу као једна породица. Драгутин Димчевски је овом књигом отргао од заборава део наше историје и подигао својеврсан споменик свим борцима битке са Кошара и 53. граничном батаљону“ истакао је генерал Лубура, осврнувши се и на конкретне догађаје у пограничном подручју ка Албанији у току 1998. и 1999. године.

Рецензент књиге, генерал-мајор Мирко Старчевић казао је да је књига сведочанство о тешким данима борбе за одбрану слободе. Тежиште свог излагања генерал Старчевић је имао на аутентичним сведочанствима о борбама и страдању наших војника, подофицира и официра на Кошарама. Како је у то време обављао дужност помоћника за морал, команданта 3. армије све присутне је упознао са именима и околностима страдања јунака са Кошара.

Владан Аврамовић, заставник и саборац Димчевског на Кошарама, је нагласио да о потпуковнику Драгутину Димчевском, аутору ове књиге, може само да каже једну реченицу – о великим људима говоре њихова дела. Његово дело је успешна одбрана државне границе и територијалног суверенитета отаџбине, чиме се данас сви поносимо. Да није било њега вероватно ни прeживели борци сада не би били у овој сали. Тог 9. априла, када је почео копнени напад у реону карауле Кошаре, није могао да верује када га је видео на караули, да је стигао за само један сат до места на коме се налазило двадесетак војника у заседи. Верујте нема другог команданта који је свих 67 дана провео са својим војницима делећи њихову судбину. Задужио је пре свега нас, као његову децу како га сви гледамо, али је задужио и читаву Србију“, рекао је Аврамовић.

Небојша Џамић, војник на служењу војног рока и саборац Димчевског са Кошара, је говорио о својим сећањима и утисцима из тог периода истичући критичне догађаје и дешавања а посебно страдање својих сабораца. У свом обраћању није крио емоције што су присутни више пута наградили бурним аплаузом.

Аутор Драгутин Димчевски је, у препуној сали Дома војске, казао да је књига заснована на изводима из његове радне бележнице и да се заснива на догађајима прибележеним 1998. и 1999, не само онима које је он лично доживео, већ и на сећањима бораца, војника и старешина, на документима 53. граничног батаљона којим је командовао, као и на сведочанствима из књиге Јунаци отаџбине. „Ова моја књига представља спомен-обележје о времену проведеном на граници ка Албанији у време највећих напада током НАТО агресије“, рекао је Драгутин Димчевски, пензионисани потпуковник и човек који има статус српског хероја са Кошара. Димчевски је, подсећања ради, у време НАТО агресије био заменик команданта 53. граничног батаљона, те учесник битке на Кошарама где је 1999. заустављена копнена агресија на СРЈ из правца Албаније, а где је провео 67 дана у рову заједно са својим војницима.

Медијатор представљања књиге био је пуковник Анђелко Милићевић који је врло вешто водио престављање књиге, пажљиво припремио уметнички део програма и наступ омладинаца КУД „Абрашевић“, Етно група „Грација“, средње музичке школе и академског хора Студентског Културног Центра из Ниша.

Вредно је напоменути да су посетиоци из препуне сале дома Војске у Нишу понели врло јаке утиске које су на њих пренели непосредни актери дешавања на Кошарама. Присутни су то потврдили бројним аплаузима након излагања говорника на представљању књиге.

Зоран Лубура

Ниш, 30.11.2022.