УЖИЦЕ ПАМТИ ХЕРОЈЕ КАДИЊАЧЕ

Државном церемонијом, парастосом, полагањем венаца и одавањем поште погинулима на Кадињачи, Одбор Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, СУБНОР Србије и Град Ужице обележили су 81. годишњицу битке на Кадињачи.

“Ужице памти 29. новембар 1941. године и са дужним поштовањем одаје пошту борцима Радничког батаљона Ужичког партизанског одреда који су, на данашњи дан, пре 81 годину, на брду Кадињача, положили своје животе бранећи одступницу Врховном штабу НОПОЈ-а, партизанским одредима и партизанској болници”, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Хероји Кадињаче, металци, пекари, ткачи, обућари, дали су своје животе да би се неки други животи наставили. Суочили су се са највећим искушењем и нису побегли. Остали су на Кадињачи и храбро, до краја се борили против непријатеља. Храброст је врлина на основу које људи у опасности чине племенита и велика дела, говорио је Аристотел. Борци Радничког батаљона су ову мисао потврдили на делу. То заслужује највеће поштовање и сећање. Не само Ужичана, већ сваког човека који уме да цени вредност живота и људску жртву. Због свега тога, најмање што можемо је да им својим присуством на Кадињачи, сваког 29. новембра, одамо пошту и покажемо да памтимо”, поручила је градоначелница.

У име СУБНОР-а Србије државној церемонији присуствовали су  чланови председништва СУБНОР-а Србије, генерал Љубиша Диковић и пуковник Зоран Јаковљевић.

Обраћајући се скупу генерал Љубиша Диковић, између осталог је истакао:

“Битка на Кадињачи има посебно значење, као једна од славних и трагичних са колективним подвигом њених бранилаца у антифашистичкој борби нашег народа. Идеолошки безбојна, јер једина њена боја јесте слобода. Јунаци Кадињаче ваше дело је бесмртно, хвала вам за пример који нам дадосте и показасте како се брани родна груда. Драги Ужичани бранимо слободу у слободи, поносимо се Ужичком републиком. Изговарајмо те две речи уздигнуте главе и са сјајем у очима, а сваком ко се дрзне да макар и вербално омаловажи историју  покажимо Кадињачу”.

Пошту херојима Кадињаче одао је у име Владе Републике Србије министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић. У свом обраћању говорио је о значају ове и свих осталих борби које су се током Другог светског рата водиле против, како је истакао, највећег зла тадашњег времена фашизма и нацизма

“Има данас оних који сматрају да је овај ужички српски Термопил у тактичком смислу представљао велику грешку и да су стотине људи бесмислено жртвовале своје животе због низа погрешних штабских процена, али нека о томе судове и одлуке доносе они који се баве војном науком. Чак и када будемо имали сву ту фактографију и све чињенице ништа неће моћи да ревидира легенду о ужичком Радничком батаљону, која је толико дубоко уткана у нашу националну свест да је стварнија од сваке историјске истине”.

Начелник генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић предводио је делегацију Министарства одбране.

На спомен обележје венце и цвеће положили су делегације Владе Србије, Министарства одбране, СУБНОР-а Србије, Града Ужица, борачких организација општина из Златиборског округа, бројних удружења грађана који негују традицију ослободилачких ратова, као и потомци хероја Кадињаче.

У уметничком делу програма је поред глумаца Народног позоришта Ужице учествовао и хор “Браћа Барух” из Београда под диригентском палицом Стефана Зекића.

29.11.2022