Крагујевац

СЛОБОДАРИ ВЕЧНО ЖИВЕ

Двадесетдругог марта 1942. године немачки фашисти, потпомогнути домаћим љотићевцима, у Медни крај Крагујевца, поред потока Режевац, стрељали су 132 родољуба, антифашиста, заробљене партизане са територије Шумадијског среза (Раче, Тополе, Горњег Милановца, Крагујевца као и Свилајнца).

Најмлађи је имао 16 година (Владимир Обрадовић из села Горовице), а најстарији Живадин Аксентијевић из села Шуме (Топола) стар 53 године, први председник „црвене“ (комунистичке) општине 1921. године, носилац две Карађорђеве звезде, француске Легије части. Са њим и саборац са Цера, Солунског фронта, отац деветоро деце Милић Лукић из Леушића, носилац Карађорђеве звезде и две Обилића медаље за храброст.

Зликовце је изненадило држање ових старих ратника и њихови узвици. Живадинове речи „Стрељајте зликовци, победа је наша! Живела комунистичка партија! Живео Совјетски Савез!“, Лукићев узвик: „Живела КПЈ! Живео друг Стаљин!“ још више су их уплашили. Схватили су да овај народ нико и ништа не може победити и да им је све узалуд.

И поред ванредне ситуације због епидемије, венце на гробницу положиле су делегације Скупштине града Крагујевца на челу са др Горданом Дамњановић, СУБНОР Шумадије и Крагујевца и Књижевни клуб „Др Саша Божовић“ са председницом књижевницом Јасмином Ан Јовановић.

Др Гордана Дамњановић је одала признање СУБНОР-у што поштује успомену и сећање на антифашисте, чува и одржава спомен обележја и што се данас у борби са невидљивим коронавирусом укључио преко свог чланства у све акције Владе Србије и преко својих волонтера брине о старијим члановима организације – борцима и ратним инвалидима.