Крагујевац: ДА СЕ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 27. јануар за Међународни дан сећања на холокауст у знак подсећања на дан када је Аушвиц као један од кампова смрти ослобођен.

У знак сећања на жртве холокауста, данас је у насељу Багремар у Крагујевцу, у организацији Града и Удружења српско-израелског пријатељства „Ахава“, а у присуству представниак СУБНОР-а Крагујевца и Кнића, удружења грађана, представника институција и установа културе полагањем цвећа и паљењем свећа крај споменика Јеврејима и Србима, обележено сећање на жртве холокауста и одата пошта невино страдалима. Ту на том месту пре 83 године (20. октобра 1941. године) стрељано је 122 припадника српске, јеврејске и ромске популације.

Скупу су се испред Града Крагујевца обратили Мирослав Петрашиновић члан привременог органа Града и Предраг Вукашиновић испред удружења „Ахава“.

Уз интонирање химни и пригодан уметнички приказ страдања, послата је снажна порука да се оваква страдања не смеју заборавити и да је холокауст нешто чега се човечанство треба стидети и мора сећати.