Крагујевац: ДАР У ПРАВЕ РУКЕ

Да је СУБНОР код људи препознатљив по свом патриотизму, антифашизму и несебичној љубави према слободи, слободарима и Отаџбини, сведочи и гест Гојка Шурбатовића из Београда који је породичну библиотеку са преко 1000 наслова даровао СУБНОР-у Крагујевца.

Значајна дела српских великана: Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Љубе Ненадовића, Бранка Радичевића, Војислава Илића, Баранина, Бранка Ћопића, Добрице Ћосића, светских писаца: Золе, Кронина, Балзака, Камија, Ремарка, Катајева, Пастернака и других као и томови о Србији у Првом и Другом светском рату, биографије српских војвода од Карађорђа, Милоша, преко војвода Путника, Степе, Мишића и новијих српских и светских књижевника предајући их потпредседнику СУБНОР-а Србије и Крагујевца, академику, проф. Жељку В.Зиројевићу, Шурбатовић је истакао значај ове организације и њене борбе за очување највиших људских вредности и свих оних који су своје животе положили у борби за слободу почев од Косовског боја па све до данашњих дана.

Захваљујући се на овом изузетном дару у име СУБНОР-а Србије, Крагујевца и Шумадије, проф Зиројевић је истакао да овакав дар импонује и то је још један доказ да су људи попут Шурбатовића препознали СУБНОР као организацију којој је на првом месту родољубље, антифашизам и Отаџбина и да се од свог настанка увек борио за очување правих људских вредности и моралних начела.

На предлог председника и председништва ГО СУБНОР-а Крагујевцџа, одлучено је да се ове књиге уруче Специјалној болници „Бањица“ – Сокобања чији је оснивач СУБНОР Србије а за потребе формирања библиотеке а на предлог истакнутих припадника СУБНОР-а: Мике Рајковића и председнице Скупштине Бољевац Јелене Милосављевић, председнице Скупштине Бољевац, Културно образовном центру у Бољевцу и СУБНОР-у ове општине за допринос у раду и успешну сарадњу.

Такође је одлучено да се један број књига поклони библиотекама у Крагујевцу и Книћу. На овај начин ГО СУБНОР Крагујевац наставља своју праксу даривања књига пошто је у предходним годинама даровао преко 900 наслова за потребе библиотека у сеоским и малим срединама.