Крагујевац: ОДЛУЧНО НЕ ФАШИЗМУ

Поводом 9. маја – Дана победе над највећим злом човечанства-фашизмом, у организацији Градског одбора СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, Клуба волонтера и акцијаша Крагујевца-колективног члана СУБНОР-а Србије и „Бесмртног пука Крагујевац“, организовано је обележавање 77.годишњице овог јубилеја уз присуство представника амбасаде Руске федерације у Србији г.Алексеја Кривошејева.

На гробницу Народних хероја где почива 47 првобораца, револуционара и хероја, венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца које је предводила члан Градског већа др Гордана Дамјановић, Војске Србије, представници амбасаде Руске федерације, СУБНОР-а, КВАК-а и Бесмртног пука. У име СУБНОР-а Србије присутнима се обратио потпредседник, академик,пук.проф. Жељко В.Зиројевић који је поздрављајући присутне, посебно представнике Руске федерације, истакао значај данашњег дана, сећање на славне борце Црвене армије који су нам донели слободу, на све оне јунаке од Косовског боја до срамне НАТО агресије 1999. године, који су дали животе за Отаџбину.

Том приликом уручена су признања СУБНОР-а Србије: Повеље Удружењу писаца Крагујевца и Драгутину Јоксимовићу а Медаље борца: Жарку Боровићанину, Драгану Дачевићу, Ратку Митровићу и Томиславу Николићу а захвалница Ненаду Јовановићу.

На споменик Црвеноармејаца који су ослобађали Крагујевац и Шумадију октобарских дана 1944. године у садејству са јединицама НОВЈ венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, Амбасада Руске федерације, СУБНОР-а, КВАК-а, Војног синдиката, Удружеља „Мир“ и „Распућин“ као и чланови породица погинулих бораца.

У организацији „Бесмртног пука“ организована је шетња улицама Крагујевца уз присуство великог броја грађана, деце и омладине. Ношене су фотографије бораца-партизана, црвеноармејаца и јунака са Кошара. У центру Крагујевца уз богат културно уметнички програм. Скупу су се обратили представник амбасаде Руске федерације Алексеј Кривошејев и поздрављајући присутне истакао значај заједничке борбе Србије и Русије против фашизма којом приликом је бурно поздрављен и потпредседник СУБНОР-а Србије пуковник Жељко В.Зиројевић.

Игре и песме из Шумадије извео је КУД „Абрашевић“ из Крагујевца, док су песници из Удружења писаца Крагујевца, Раденко Бјелановић и Јасмина Ан Јовановић казивали стихове из нове збирке „Песмом против бомби“ чији су издавачи ГО СУБНОР Крагујевац и Удружење писаца Крагујевца.