Крива Феја

У ЧАСТ ПОБЕДНИКА

Поводом Дана ослобођења и 75. годишњице битке на Кривој Феји, делегације СУБНОР-а Врања, Војске Србије и Месног удружења СУБНОР-а, уз присуство мештана, крај спомен плоче на згради Основне школе у Кривој Феји, одале су почаст борцима.

Говорио је Миодраг Велиновић, секретар Градског одбора СУБНОР-а Врања: ”у току Другог светског рата у Кривој Феји била је стационирана бугарска јединица са око 350 добро обучених полицајаца који су имали задатак да обезбеђују везу са матичном државом Бугарском и тако, практично, пресецају слободну територију са десне стране Јужне Мораве од Пирота до Куманова.

Осма српска бригада је уништила добро утврђену полицијску станицу у Кривој Феји, запленила велике количине оружја и ратног материјала. Од тог дана, па све до краја рата, због јаких дејстава партизанских јединица у Кривој Феји више није обновљено присуство непријатељских војника”.

На спомен бисти хероју, рударском инжењеру Владимиру Вујовићу Вији, на улазу у јаму рудника „Грот“, одата је пошта полагањем цвећа. О величини и делу хероја говорио је Станко Петковић, заменик председника Градског одбора СУБНОР-а Врања.

После успешног ватреног крштења, Осма српска бригада издржала је јаку непријатељску мајску офанзиву, а при повратку из Грчке ослободила многе градове у Србији и учествовала у пробоју Сремског фронта 1945. године.