Лапово

СЛОБОДА СКУПЉА ОД ЖИВОТА

Немачки фашисти и њихове слуге су 23. децембра 1941, на обали Мораве, стрељали 54 родољуба антифашиста из Свилајнца, Јагодине, Параћина, Ћуприје, Београда, Црне Горе, борце Ресавске партизанске чете и Поморавског одреда народноослободилачког покрета.

Поводом 75-годишњице, на спомен обележју које је обновљено захваљујући СУБНОР-у Лапово као и урађен пут од вароши до споменика, венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Крагујевца, Лапова, Свилајнца, Јагодине, Параћина, Ћуприје и потомци погинулих.

Скупу су се обратили председник СУБНОР-а Лапово Слађан Исаковић, а у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, пуковник, проф. Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао:

„Клањамо се сенима оних који су пре 75 година положили живот за слободу у борби против фашистичких завојевача. Споменик поново сјаји и црвена звезда трајни су симбол слободе и слободара, непролазност једног времена, када се гинуло за слободу, када је та реч била скупља од живота. СУБНОР Србије је био, биће и остаће снага очувања патриотизма и антифашистичких традиција”.

После откривања спомен обележја у Дому културе одржана је свечана академија посвећена 100-годишњици Првог светског рата уз учешће КУД „Лепеница“ и ученике основних и средњих школа, уз песме посвећене слободарској традицији Србије.