Војводина

ИСТИНУ НИКО НЕ СМЕ ДА ПРЕКРАЈА

Покрајински одбор СУБНОР-а Војводине организовао је прославу 75. рођендана славне Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде. Сала Дома војске Србије у Новом Саду била је тесна да прими све оне који су желели да допринесу великом јубилеју.

О историјском значају формирања Прве пролетерске говорио је потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић и поред осталог истакао: „Прва пролетерска НОУ бригада је формирана 21. децембра 1941. године у малом босанском градићу Рудо. Овај датум је означио почетак стварања монолитне, морално чврсте и надасве храбре армије.  

Тај дан је скоро 50 година слављен као Дан ЈНА од Триглава до Ђевђелије и са поносом неговао традиције и успомене на бригаду и њену борбу и улогу у стварању храбре ЈНА. Славну борбу Прве пролетерске и борбу нашег народа против највећег зла нема право нико да прља и историјски значај прекраја, а посебно не они недорасли и самозвани писци „новије историје“.

Обележавање 75. годишњице од формирања Прве пролетерске бригаде поздравили су помоћник секретара за социјалну политику и борачка питања Жељко Лајиновић, председник војних пензионера Новог Садa Милорад Орељ, посланик у Скупштини Србије Јошка Броз. Свечаној академији присуствовало је 50 деце из новосадске Основне школе „Јожеф Атила“. КУД „Вила“ је песмама и играма увеличао славље, а програм је водила глумица Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић уз рецитације везане за НОБ.