САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СВЕ СЕ МОЖЕ КАД СЕ ХОЋЕ

Неговање традиција ослободилачких ратова Србије један је од главних садржаја рада СУБНОР-а у лесковачком крају. Све активности су у сарадњи са Окружним одбором Јабланичког округа и уз учешће представника локалних самоуправа.

Притом посебно импонује врло присна сарадња са Центром за војну обуку у Лесковцу у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у којој се на посебан начин обележава дан ослобођења града у Првом светском рату. Делегацију Окружног и Градског одбора Лесковца чинили су мр Мирослав Здравковић, председник Окружног одбора, Хранислав Ракић, председник и Златомир Пешић секретар Градског одбора Лесковца. После полагања цвећа на свечаности крај споменика народног хероја Косте Стаменковића у кругу касарне, војницима и цивилиим лицима о овом народном хероју, коме се ове године обележава 125-а годишњица рођења, говорио је Хранислав Ракић, историчар.

У организацији Општинског одбора Бојника одржана је свечаност поводон формирања Прве јужноморавске бригаде 1943. године. Значајна пажња поклоњена је и ослобођењу Лесковца 1944. године од фашистичког окупатора и његових сарадника Свечано обележавање започело је у селу Белановцу, крај споменика мештанима које су стрељали бугарски окупатори. Уз учешће на конкурсу за доделу средстава из буџета Градске скупштине Лесковца споменик је обновљен.

Одржана је и годишња скупштина Окружног одбора Јабланичког округа. Једногодишњи извештај о раду и програм рада у наредном периоду поднео је председник мр Мирослав Здравковић истичући доста тешку материјалну ситуацију за рад појединих општинских и Градског одбора Лесковца, јер им локалне самоуправе не додељују никаква средства.

Свечаности су настављене промоцијом књиге „Народни хероји у лесковачком крају“, аутора Николе П. Илића, чији издавач је Градски одбор Савеза бораца Лесковца, а уредник Хранислав Ракић.

Један од истакнутих народних хероја Лесковца Коста Стаменковић, чија биста краси центар града, рођен је пре 125. година, па је Градски одбор Савеза бораца Лесковца обележио и тај дан полагањем цвећа на споменик. Евоцирање успомена на истакнутог трибуна и хероја настављено је у просторијама Градског одбора Савеза бораца Лесковац.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.