САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 855060Укупно посета:
  • 2640933Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

СЛИКА ИЗ АЛБУМА

Пише: Драгољуб Ђорђевић

Још се слежу емоције исказане на Малом часу из историје, приређеном поводом 78. годишњице погибије часних војника војске Краљевине Југославије на бранику отаџбине, 11. априла 1941. године.

Узвишеном чину успомене на Марка Божовића, артиљерисјког наредника, Синишу Матејића, пешадијског потпоручника, Воје Атанасијевића, резервног пешадијског поднаредника, Тошу Статијева, војника и Игњата Ђорђева, редова.Сви они страдали су окршају на граници са Румунијом у настојању да спрече продор нацистичке солдатеске у Југославију.

Неуобичајена количина емоција проистекла је из чињенице да су часу из историје присуствовали чланови породице Мијановић, сада из Крагујевца.

Захваљујући модерним средствима комуникација и чувања информација на електронском систему, Видак Мијановић је дознао за активности СУБНОР у Вршцу, па тако и за чување успомене на храбре припаднике Прве чете, 18 Посадног пука. Његов отац Михајло, узалудно је покушавао да уђе у траг посмртих остатака брата Велимира Мијановића, за кога је поуздано знао да је погинуо априла 1941. године на граници код Вршца, јер је био каплар Прве чете 18. Посадног пука у Вршцу. О томе сведочи фотографија, коју је Велимир послао сестри Радуши Мијановић, на чијој је полеђини у форми разгледнице, руком исписао: „За успомену и дуго сећање својој сестри Радуши од брата Велимира Мијановића, Каплара и чете 18 Посадног пука, Вршац“, адресовано на: г-ци Радуши Мијановић, Ново Село Србица, Рашка Бановина. Фотографија је чувана у породичном албуму Мијановића. Она је послужила као неоспорна потврда да је „непознати војник, који је својом свесном жртвом усмртио неколико непријатељских војника“, активирајући противтенковску мину, у ствари Велимир Мијановић, за којим је у потрази за гробом, провео готово читав свој век, неутешни брат Михајло. Чин страдања иде у прилог чињеници да идентификација није била могућа.

Што се није дало оцу, дало се сину. Могућност спознаје исходишне судбине и места почивања, покренула је синовца Видака Мијановића, да ступи у контакт са СУБНОР-ом у Вршцу. Податке о телефонском броју, добио је уз помоћ градске управе Вршца, којој се молбом обратио.

Тако ће име „непознатог војника“ на спомен плочи споменика – крајпуташа, недалеко од граничног прелаза Ватин, заузети име једног од хероја Априлског рата 1941. Велимира Мијановића, каплара, на месту, које му одвећ припада. Сада знамо да његови посмртни остаци почивају у спомен костурници на градском гробљу у Вршцу, заједно још десет војника погинулих у Априлском рату, 11 родољуба стрељаних приликом уласка трупа Вермахта у Вршац, 1941 године и 363 Црвеноармејца и 36 партизана, погинулих у борбама за ослобођење Вршца и околине 1944 године.

Малом часу из историје, присуствовало више од сто припадника СУБНОР, грађана и представника града Вршца.

Историјски осврт на прве ратне дане 1941. приредио је Драгољуб Ђорђевић.

У име локалне самоуправе присуствовали су члaнови Градског већа, Слободан Јованов и Мирослав Ступар, који се обратио речима пијетета за патриотски чин бранилаца отаџбине и када се чинило да је одбрана слободе и независности, неизвесна, готово немогућа.

У име породице Мијановић, скупу се, обратио Видак Мијановић, превасходно изразом захвалности да је након 78. година за породицу Мијановић наступило олакшање.

„Почивајте у миру, соколови“, порука је са СУБНОР-овог Малог часа историје.

Венце су положили представници Вршца, породица Мијановић и СУБНОР.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.