Маутхаузен

У концентрационом логору Маутхаузен обележена је 8. маја ове године 66.годишњица ослобођења тог злогласног нацистичког логора, а у комеморацији су, као и сваке године, учествовали преживели логораши из Србије и њихови потомци, поштоваоци и ђаци из XII београдске гимназије. Из здравствених разлога нису могли да путују сви преживели већ само два логораша, Душан Стојиљковић-Поп и Никола Јовановић.

На споменик страдалим српским логорашима у меморијалном центру, као и на централни споменик свим жртвама у том месту страдања антифашиста, ратних заробљеника и других жртава, венце су положили амбасадор Републике Србије у Аустрији Милован Божиновић као и делегација преживелих логораша из Србије. Логораш Душан Стојиљковић је надахнуто говорио пред нашим спомеником. Споменуо је и материјално стање нашег Удружења због чега није могло у потпуности да се реализује планирани програм.

Амбасадор Божиновић је у говору подсетио на страхоте логора Маутхаузен, као и других сличних стратишта у Европи у којима је нацистичка машинерија слала недужне људе у смрт.

У Маутхаузену је од 8. августа 1938. године па до 5. маја 1945. године, када су логор ослободили војници 3.америчке армије, било заточено преко 200.000 људи из више од 30 европских и ваневропских земаља.

Око 120.000 људи није преживело страхоте концентрационог логора, који је био обележен степеном 3, најгором категоријом логора у нацистичком Трећем Рајху, што је значило смрт за заточенике. Међу затвореницима логора било је око 7.000 Срба, а више од половине није дочекало ослобођење.

Први заточеници српског порекла стигли су у Маутхаузен крајем 1940. Четворица припадника Интернационалних бригада су доведена у групи од 40 бораца републиканске армије из Шпанског грађанског рата.

Прва већа група затвореника непосредно из Србије, упућена је у Маутхаузен октобра 1942. године, а последња је стигла почетком новембра 1944. године.

На свечаности пред централним спомеником у Маутхаузену учествовали су и високи представници аустријског политичког и културног живота.

Делегација преживелих логораша, потомака и поштовалаца положила је цвеће и на споменике жртвама фашизма из савезничких земаља у оквиру Меморијалног центра Маутхаузен, а  потом и на споменик српским и савезничким војницима на Војничком гробљу из Првог светског рата у селу Маутхаузен, где је сахрањено 8.256 српских војника.

Као и ранијих година делегација је била гост клуба „Цар Лазар“ из Гмундена и српског клуба „Видовдан“ из Линца.