Медији

Мук у „Политици“

Многи наши чланови и поштоваоци и пријатељи готово нам се свакодневно обраћају с питањем због чега у медијима, нарочито оним београдским, царује мук у односу на рад СУБНОР-а.

Такозвана централна гласила увела су невиђену блокаду бораца против фашизма и нарочито показују анимозитет према НОБ и НОР, али величају квислинштво у Другом светском рату и Србију претварају у земљу сарадника хитлеровских окупаторских јединица.

Тако времешна „Политика“, која много памти, помпезно објављује извештаје (са фотографијама) са поступка у Вишем суду за правну рехабилитацију Драже Михаиловића, што је уређивачко право или обавеза, али неће реаговања читалаца који желе да допринесу истини и у поменутом случају.

Међу тим „срећницима“ којима лист „Политика“ није хтела да објави писмо био је и члан борачке организације Милош Богићевић из Београда.

Портал СУБНОР-а сматра да тај текст заслужује да буде публикован и поред тога што га је „Политика“ одбацила.

Милош Богићевић је написао:
„На недавном рочишту у предмету Драже Михаиловића (ДМ) сведочио је Слободан Г. Марковић као главни пропонент оних који из идеолошких разлога чине све да се поништи пресуда због процесно-правних пропуста. При томе, намећу се савремена мерила људских права и фер суђења а не она каква су била на суђењима у Нирнбергу. Логично би, пак, било да се и у случају поништења пресуде из 1946., отвори ново суђење како би се стигло до материјално-правног меритума крив или није крив. Замисао покретача ове фарсе је, међутим, да се не дира у то јер би било немогуће доказати да је црно – бело. Тако је сада на рочишту упоређиван фоно-запис са стенограмом са суђења 1946.

Процес ДМ је, како је познато, био јаван и преношен звучницима на улицама. Међу народом у Таковској улици и ја сам слушао део преноса иако сам имао само шест година. Кроз судницу је током суђења прошло око 36.000 људи (око 1.000 сваког дана). Суђење је пратило пуно страних новинара Оригинални стенограми сигурно постоје у војним и полицијским архивима.

Стенограми су били обимни па су за потребе новинара и југословенских руководилаца направљене краће верзије, без делова који се понављају или су мање важни. Публикација под називом „Издајник и ратни злочинац Дража Михаиловић пред судом“ са поднасловом „стенографске белешке и документа са суђења Драгољубу Дражи Михаиловићу“ (Београд, 1946. гoдине, 540 страна) скраћена је верзија стенограма. Целовит стенограм није објављен до 2001. године, када је у специјалној архиви ЦК КПЈ (СКЈ) пронађен стенограм на којем се виде скраћивани делови. 

Проф. др Миодраг Зечевић приредио је  тротомну збирку „Документи са суђења Равногорском покрету 10. јун – 15. јул 1946. године“ (издавач СУБНОР 2001. године, Београд). Текст који је био  прецртан у интегралном стенограму штампан је у збирци курзивом да би се видело оно што је било прецртано. Овај стенограм се налази у фонду архивске грађе ЦК КПЈ (СКЈ) који је припојен Архиву Југославије.

Драгољубу Дражи Михаиловућу и сарадницима суђено за издају кроз сарадњу са окупаторима и за ратне злочине. Судио му је Врховни војни суд ФНРЈ изнад којег није постојала виша судска инстанца“.