Писмо Вишем суду

Историчар у име бораца

Вишем суду у Београду упућен је, у име борачке организације Србије, захтев да у поступку рехабилитације Драже Михаиловића у том суду представник СУБНОР-а буде историчар из Београда др Бранко Латас.

Ново рочиште је, како је СУБНОР сазнао, заказано за 22. јуни 2012. године.

Борачка организација у Србији је већ једном тражила од Вишег суда да дозволи и њеном представнику мериторно учешће, као што је то, уосталом, поступајуће веће прихватило за друге заинтересоване стране у поступку рехабилитације. Захтев СУБНОР-а тада је одбијен.

СУБНОР Србије се, иначе, енергично противи комплетном судском поступку такве врсте и ранијем доношењу законских прописа по којима су четници и партизани изједначени као учесници Другог светског рата.

Чланови борачке организације Србије, која окупља преко 100.000 чланова (међу којима нису само припадници некадашњих партизанских и народноослободилачких јединица већ и њихови потомци, присталице борбе и широког фронта антифашиста), свакодневно траже да се у нашој држави не дозволи даље брукање борбе народа Србије против хитлеровских окупатора и њихових сарадника из домаћих редова.

Против рехабилитовања квислинга, без обзира на то какви се разлози користе у тренутној правној процедури, већ су се изјаснили и многи компетентни појединци и друштвене структуре и из Европе којој тако институционално и сваким даном све више тежимо. Историју  Другог светског рата досад нико и нигде није оспорио, а Србија и даље високо носи барјак слободарства и антифашизма.