Међународна сарадња

ВОЈНЕ  ИНТEРВЕНЦИЈЕ  УГРОЖАВАЈУ  МИР

Генерална скупштина Светске федерације бивших бораца (FMAC), 27. по реду, одржана је у Аману (Јордан), од 18. до 22. новембра.

Усвојена је једногласно резолуција наше делегације против оживљавања фашизма и величања квислинга из Другог светског рата.

У раду Генералне скупштине FMAC-а учествовали  су представници националних ветеранских организација из 40 земаља. У име Савеза бораца народно-ослободилачког рата Србије су учествововали Драгомир Вучићевић, члан Председништва, и у име Удружења ратних и мирнодопских инвалида председник Мирослав Лазовић.

Председник Хамид Ибрахим је истакао да је основна одговорност Светске федерације у томе да ветеранима буде осигурано признање и неопходно старање од стране њихових влада.

Генерални секретар Уједињених нација, Бан Ки Мун, послао је поздравну поруку, у којој је одао признање FMAC-у ангажовање и допринос у промовисању  мира и безбедности у свету.

Власти Јордана су уложиле велики и несебичан напор, како у људству, тако и финансијски, и обезбедиле веома добре услове за одржавање и рад Скупштине.

У четвородневном раду Скупштине највећу пажњу су привлачили: говори представника националних борачких организација, затим, раправа о изменама појединих одредаба Статута FMAC—а и усвајање предложених резолуција о појединим питањима.

СУБНОР – ЈЕДАН  ОД  ОСНИВАЧА

У говору нашег представника амбасадора Драгомира Вучићевића је, поред осталог, истакнут значај који руководства организација ратних ветерана Србије придају раду Генералне скупштине, уз очекивање да се, заједничким напорима, у отвореној и демократској дебати, разменом мишљења и искустава, дају нови подстицаји даљем јачању улоге и одговорности, како Светске федерације ветерана, тако и активнијем ангажовању националних организација ветерана у остваривању својих циљева.

СУБНОР Србије, као једнан од оснивача Светске федерације бивших бораца, и Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида, поздрављају дугогодишу успешну сарадњу и добре међусобне односе, који су заједничким напорима годинама развијани и унапређивани.

Указано је и на то да су ти односи, на жалост, у извесној мери нарушени одлуком о пријему у Светску федерацију Организације ратних ветерана тзв. Ослободилачке војске Косова, на 26. Генералној скупштини у Копенхагену, октобра 2009. године. Наглашено је да је та одлука донета на штету легитимних интереса ветерана и народа Србије, да је одбацујемо и сматрамо ништавом. С обзиром на то да су у раду Скупштине учествовали и представници тзв. ОВК, наглашено је да њихово учешће не значи ни признавање, ни легитимизацију, са наше стране, њиховог  статуса, нити да они долазе из међународно признате државе, што Косово, према Повељи УН, то свакако није.

Имајући у виду чињеницу да се овај значајан међународни скуп ветерана, по први пут, одржавао у веома нестабилном региону Блиског Истока, искоришћена је прилика да  наш представник изрази пуну подршку и солидарност ратних ветерана, инвалида рата и народа Србије са легитимним тежњама пријатељског народа Палестине у његовој дугогодишњој борби за слободу и за стварање независне палестинске државе, у складу са важећом Резолуцијом УН.

ПРОТИВ  ОЖИВЉАВАЊА  ФАШИЗМА

Такође су енергично одбачене све претње страном војном интервенцијом против било које земље у региону. Указано је  да стране војне интервенције, како сва досадашња трагична искуства показују, звале се оне “хуманитарне“, “пријатељске“ или другачије, осим што директно угрожавају мир и безбедност, остављају иза себе огромне људске жртве и страдања народа, тешка материјална разарања и друге тешке и трајне последице у земљама које су биле објекат те интервенције.

Обе поруке нашег представника биле су веома добро примљене и топло поздрављене од свих учесника Скупштине.

СУБНОР и УРМВИ Србије су поднели предлог Резолуције под насловом “Против оживљавања фашизма и величања нацистичке прошлости“. Када је тај предлог дошао на дневни ред, председавајући Скупштине је обавестио учеснике о томе да је Комисија  Извршног бироа за резолуције дала позитивно мишљење са препоруком да се прихвати.

На позив да наш представник учесницима Скупштине образложи предлог, он је истакао да су СУБНОР и УРМВИ Србије имали у виду да су последњих година, у појединим земљама, у порасту активности различитих екстремистичких политичких партија, покрета и група, које раде на пропагирању и величању фашизма и нацизма у медијима, на спортским догађајима, у попкултури, па чак и у новијој истриографији. Све то је праћено појавама скрнављења или уништавања споменика подигнутих у знак сећања на борце против фашизма у току Другог светског рата, постављања споменика и меморијала који славе нацистичку прошлост и неонацизам. Ради се о појавама и поступцима који вређају осећања и скрнаве успомену на милионе храбрих бораца који су дали животе у борби против фашизма и за слободу својих земаља, као и успомену на безбројне жртве злочина  које су  током Другог светског рата починили фашистички окупатори и њихови сарадници у многим земљама.

Имајући све то у виду, а посебно појаву рехабилитације колаборације са окупаторима, уз покушаје и ревизије резултата Другог светског рата, наш представник је упутио апел учесницима Генералне скупштини FMAC–а да, усвајањем предлога резолуције, који је поднела Србија,  енергично осуде те негативне појаве и упуте позив свим организацијама ратних ветерана, владином и невладином цивилном сектору у свим земљама, да се активно боре против таквих појава у својој средини.

Кад је председавајући питао ко је за предлог резолуције, добијена је једнодушна подршка, пропраћена аплаузом.

Усвојено је и више резолуција о разним питањима која су од интереса за права и положај ратних ветеран, инвалида и жртава рата.

Наша делегација је имала честе неформалне контакте и разговоре са више делегација, а посебно са делегацијама Русије, Украјине, Азербејџана, Данске, Судана, Палестине, Словеније, Мађарске, Бугарске, Марока и др. У свим тим разговорима изражени су обострана спремност и интерес за наставак билатералних контаката и унапређивање међусобне сарадње.

На крају рада Скупштине, обављен је избор чланова Извршног бироа. За председника Светске федерације бивших бораца акламацијом је, по четврти пут заредом, изабран Хамид Ибрахим, јер није било противкандидата. За потпредседника је, такође поново, изабран Жак Гужа, из Француске, а за генералног секретара  Мохамед Бенџелун, из Марока.

Рад Генералне скупштине FМAC-a, по оцени наших представника,  био је садржајан и протекао у радној, конструктивној и демократској атмосфери. Томе је, несумњиво, допринела и наша делегација активним учешћем у расправи и заузимању ставова о питањима која су заслуживала нашу посебну пажњу.

Посебно радује чињеница да су ставови које је заступала наша делегација наилазили на широку подршку учесника Скупштине изузетно значајне светске организације.