НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И БОРЦИ НОР-а

Дан војних ветерана обележен свечаном академијом у Дому Гарде у Топчидеру 02.12.2022 г. спојио је питомце, кадете, војнике и њихове професоре поново након много година.

Радост и понос приликом поновног сусрета нису крили.

Прекаљени Партизански борац славне Десете далматинске бригаде Проф.др Младенко Цолић није скидао осмех са лица – Армија му је остала у души. Други светски рат му је одабрао животни и професионални пут.

Након рата као перспективан, млад кадар са ратним искуством добио је одговорну дужност да младе нараштаје будућих официра и подофицира учи и подучава војноисторијским чињеницама које ће им дати смер у професији коју су одабрали.

Старији официри су се присетили ђачких дана и својих сада већ ретких живих професора – старе гарде што би се данас рекло.

Драгослав Димитријевић – Бели, партизански борац 21.српске бригаде пошао је у рат против Немаца и окупатора свих врста и боја који су тог априла 1941. јурнули на распарчавање Југославије. За њега се као и за многе југословенске партизане рат завршио касније у Трсту. Наставља професионални рад као друштвено-политички радник. Објавио је преко педесет наслова о немачкој казненој експедицији, Kосмајским партизанима, страдању сестара Радовић… Добитник награде СУБНОР-а Србије Фондације „Драгојло Дудић“.

Дан данас пише и објављује чланке, осврте на данашњу унутрашњу и спољну политику. Свесрдно подржава рад нас потомака и поштоваоца на очувању истине о Народнооободилачком рату 1941-45. и револуције која је померила руралну, пољопривредну земљу у индустријску и војну светски познату силу победницу.

Дирљиво је било уручење књиге „Ратне операције на тлу Југославије 1941-1945г.“- Проф.др Цолића генералу Мојсиловићу, а посебно билтена у сусрет пуних 80 година од Битке на Сутјесци и Неретви.

Војска Србије је оваквим поштовањем ветерана и победника Другог Светског рата – Титових партизана, од дочека до разговора са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем показала да се не одриче дуге и веома успешне југословенске војне традицији у којој је Србија била срце те земље.

Народ и Народна војска су победили окупаторе тада и из тога треба учити јер ако треба сутра опет ће народ и војска бити једно.

02.12.2022