САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863216Укупно посета:
  • 2654389Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ГОДИНА  ВАЖНИХ  ОДЛУКА

Формирањем Комисије за материјално-финансијско пословање и имовину Републичког одбора СУБНОР-а Србије крајем 2013.године, створени су и реални услови за реализацију задатака везаних за враћање на различите начине узурпиране имовине борачке организације.

Већ више од две године један број окружних и општинских одбора показује интересовање и ради на прикупљању документације о имовини организације. Имовина је значајна и мери се у десетинама хиљада станова, великом броју легата, пословног простора, уметничких дела и сл. У последњих неколико месеци дошло се до егзактних података о огромним новчаним средствима која су додељена борачкој организацији широм Србије у виду кредита за адаптацију, реконструкцију и доградњу индивидуалних стамбених кућа чланова борачке организације, махом ван градских средина. Кредити су враћени пословним банкама преко којих је технички ишла дистрибуција државног новца намењеног искључиво у сврхе помоћи учесницима НОР-а, рата 1941- 1945.године. Кредити су додељивани на различите временске периоде, сви су већ одавно доспели и враћени на посебне рачуне општинских одбора борачке организације, а онда им се губи сваки траг.

Према подацима и документацији нађеној у Општинском одбору СУБНОР-а Нови Пазар, овај новац је завршио на рачунима Града Нови Пазар, тако сто су га приказали као новац намењен Фонду за солидарну стамбену изградњу, са којим ова посебна средства државе немају никакве везе. Овакав однос према имовини последица је потпуно неодговорног рада у тој и још неким другим срединама, у чију је документацију Комисија за материјално-финансијско пословање СУБНОР-а Србије имала увид.

Посебан проблем, финансијске и организационе природе, представља Специјална болница “Бањица” у Сокобања, чији је, иначе, оснивач  СУБНОР Србије. Многи слични објекти су изгубљени или их уопште нема у евиденцији имовине борачке организације, а што је последица немара ранијих руководстава.

Сви ови проблеми, везани за имовину СУБНОР-а, у 2014.години морају бити озбиљан и перманентан задатак за руководства на свим нивоима  организације у Србији.

Пуниша Јовановић,председник СУБНОР-а Рашког округа

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Наша имовина

  • pedjaza каже:

    Komisja za meterijalno-finasijko poslovanje i imovinu RO SUBNOR-a Srbije je preuzela veliki i značajan zadatak, vezan za imovinu SUBNOR-a koja je nepravedno otuđena ili se ne nalazi u evidenciji ove boračke organizacije. Taj posao verovatno neće biti ni malo lak, budući da se radi o zaista velikoj imovini, koju je SUBNOR godinama i decenijama sticao na potpuno legalan i legitiman način. Sigurno će biti potrebno izvesno vreme da se sva imovinska pitanja reše, ali važno je da je taj proces otpočet.
    Ovim potezom aktuelno rukovodstvo RO SUBNOR-a dokazuje jasnu želju da se SUBNORU da mesto koje mu objektivno pripada u društvu, što je za svaku pohvalu, jer imovinska pitanja spadaju u jedna od najtežih i najsporije rešivih.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.