НЕ ИЗОСТАВИТИ НИ ЈЕДНО ИМЕ

Данас многи историчари на разне начине покушавају да изоставе имена стрељаних у Крагујевачким Шумарицама, 21. октобра 1941. године и умањења броја стрељаних. Једна од институција која се бори да се ни једно име не изостави је СУБНОР Србије а његов саставни део ГО СУБНОР Крагујевца је препознатљив по овој активности.

Вишегодишње истраживање тима који предводи академик проф. Жељко В. Зиројевић уродило је плодом, тако да се списак стрељаних сваким даном повећава чиме се даје допринос спречавању ревизије историје и не заборавља се ни једна жртва безумља. Тако је овај тим успео да дође до имена тројице стрељаних словенаца који су у смрт отишли са многим крагујевчанима а нема их међу именима стрељаних. Ради се о:

  • Пајер Јосипа Францу, рођеном 1901.године у Новом Месту,
  • Љумек Јермеу, рођеном 1908.године у Турјаку и
  • Јаншек Јанезу, рођеном 1906. Године у Крагујевцу.

Такође су пронађена и изостављена имена:

  • Вученовић Симе, Кондић Симеуна, Максимовић Реље, Павловић Милинка, Пајевић Богдана и Радојевић Витомира.

Истраживања се непрекидно настављају а њихов циљ је да се не изостави ни једно име страдалника и да се спречи ревизија историје у чему је значајна помоћ Музеја, Института а од посебног значаја Спомен парка „21. октобар“ из Крагујевца.

У току је прикупљање документације, архивске грађе и фотографија везаних за интернацију Словенаца у Шумадију 1941. године што је још један од показатеља и рада СУБНОР-а Србије.