САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818878Укупно посета:
  • 2563711Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

ТАКО СУ СЕ КАЛИЛИ ОСЛОБОДИОЦИ

У организацији СУБНОР-а Неготин и Музеја Крајине, у граду подно Бадњева и Букова, у просторијама Средње уметничке школе „Стеван Мокрањац“, отворена је изложба под називом „Борбени пут 13.пука „Хајдук Вељко“ Првог позива од 1914 – 1918. године“, у наредбама, заповестима, извештајима, објавама, припремним наређењима и другим војним препискама.

Експонати су после стотину година први пут представњени јавности.Реч је о документима који су кратко и јасно писани у рукопису, али на себи својствен начин приказују стручност старешина. Илустрације ради приказаћемо наредбу о Мобилизацији 13. пука, најсложенијој и најодговорнијој активности на почетку рата, коју је ђенерал Владимир Кондић дефинисао у свега неколико реченица. Цитирамо:

ЗАСТУПНИКУ КОМАНДАНТА 13.ПЕШАДИЈСКОГ ПУКА

ПРВОГ ПОЗИВА МАЈОРУ ЈОВАНУ ОЦОКОЉИЋУ

По завршеној мобилизацији, петог дана, а то је 17. овог месеца крените пук за Зајечар.

Маршрута: 17. јула Салаш, 18. јула Зајечар где се јавити потписатом ради пријема  даљих наређења. Скрећем пажњу команданту да се не стане на мобилисању пука, кога комплетирати и попунити волујском комором нигде не распоређеном, коју још сада одмах тражити да се позове. Са вашим пуком крените ујутру у 3 часа, на челу батаљон шестог прекобројног пука.

Ако у Неготин стигне кадар 13. пешадијског пука „Хајдук Вељко“ првог позива са командантом онда ово наређење предајте комнанданту. Ђенерал Владимир Кондић, 12. јула 1914.г. у Зајечару.“

Аутор изложбе је Драгољуб Филиповић који је грађу о 13. пуку истраживао четири године. Помоћ у реализацији овог подухвата пружили су: Средња уметничка школа и Музеј Крајине.

Поводом стоте годишњице Пробоја Солунског фронта и Дана резервних војних старешина у организацији РВС-а Неготина, СУБНОР-а и Музеја Крајине приређен је пригодан програм у централном градском парку. Венце и цвеће положиле су делегације Војске Србије, локалне самоуправе, СУБНОР-а и других организација.

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Сунчано
06:5617:50 CEST
ЧетПетСуб
26/10°C
25/10°C
26/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.